Collegevragen over mogelijk aanwezige omstreden camera's in Delft

DELFT - Verschillende gemeenten in Nederland gebruiken omstreden camera’s gemaakt door Chinese bedrijven, was te zien in de landelijke media. De vraag is of deze ook in Delft worden gebruikt. 

Na berichtgeving van verschillende nieuwsbronnen heeft STIP in samenwerking met de Piratenpartij schriftelijke vragen gesteld over het cameratoezicht in Delft in het algemeen en de inzet van Chinese cameramerken in Delft. De merken Hikvision en Dahua zijn voor een groot deel in handen van de Chinese staat en spelen een belangrijke rol in het onderdrukken van de Oeigoeren via surveillanceapparatuur. De gezichtsherkenningsapparatuur van deze bedrijven is relatief goedkoop, mede door het stimuleringsbeleid van de Chinese overheid. De Amerikaanse regering heeft het bedrijf Hikvision al op een zwarte lijst geplaatst voor gebruik door overheidsinstanties. Ook in Australië werden een jaar geleden al camera's van Hikvision verwijderd van gevoelige plaatsen, zoals een luchtmachtbasis en overheidsgebouwen. 

Criteria opnemen
Een van de vragen die STIP over dit onderwerp stelt: 'Gebruikt de politie in Delft of de gemeente Delft zelf camera’s van Chinese bedrijven, zoals bijvoorbeeld Hikvision of Dahua en zo ja, staan deze camera’s ook op gevoelige locaties, zoals overheidsgebouwen?' STIP-raadslid Rick van den Brink: “Wat STIP betreft moet de overheid niet in zee gaan met bedrijven die spionagegevoelig zijn en waar sprake is van ernstige mensenrechtenschendingen in de keten. Gemeenten kunnen dit voorkomen door bij een aanbestedingsprocedure relevante criteria op te nemen. Door bijvoorbeeld in lijn met het initiatiefvoorstel ‘Delftse principes voor digitale soevereiniteit’, te eisen dat de software die wordt gebruikt open source is wordt het moeilijker om een backdoor te verstoppen.”

Openbare ruimte
De politie en gemeente plaatsen camera's in de openbare ruimte. De autoriteit persoonsgegevens beveelt aan om voordat cameratoezicht ingezet wordt alle mogelijke alternatieven te onderzoeken. "Het plaatsen van camera’s is een privacy inbreuk", aldus Van den Brink. "Wat STIP betreft moeten we dit dan ook tot een minimum beperken." Is de inzet toch nodig? Dan ziet STIP graag dat deze zo veilig mogelijk zijn ingericht en informatie over de camera’s als opendata wordt gepubliceerd, bijvoorbeeld in een sensorenregister.

AVG
Particulieren en bedrijven plaatsen ook op grote schaal camera's - bijvoorbeeld camera deurbellen - met zicht op de openbare ruimte. "Dit is bijna altijd in strijd met de AVG", zegt Van den Brink. "De camera's zijn vaak slecht beveiligd en verzamelen onnodig veel data. Regelmatig plaatsen mensen zomaar een filmpje van bijvoorbeeld uitglijdende mensen of een vrijend stelletje op populaire sites als Dumpert. Ook kunnen veel camera's gezichtsherkenningssoftware runnen en dus erg gevoelige informatie verzamelen. Een groot probleem dus."

Oplossing?
“Proactief handhaven van deze camera’s kost al snel erg veel capaciteit. Een manier om dit aan te vliegen is bijvoorbeeld door mogelijk te maken dat burgers deze camera’s zelf melden. De gemeente zou dan de eigenaar een waarschuwing kunnen sturen. Past de eigenaar niks aan? Dan kan altijd nog gehandhaafd worden”, aldus STIP raadslid Rick van den Brink.

Overige gestelde vragen zijn terug te vinden in het raadsinformatiesysteem van de gemeente Delft. Wordt vervolgd na beantwoording van de collegevragen.