Wilgen knotten


MIDDEN-DELFLAND - Op 19 februari organiseert Natuurlijk Delfland een knotdag. Natuurliefhebbers worden uitgenodigd om om 10.00 uur te verzamelen op de parkeerplaats aan het einde van de Kwakelweg bij de Trekvliet in Maasland. Er zal tot circa 12.30 uur worden geknot.

"Natuurlijk Delfland zorgt voor gereedschap en in de pauze voor drinken en koek. Uiteraard blijven we 1,5 meter uit elkaar. Draag stevig schoeisel en nauwsluitende kleding. Bij regen vindt het knotten geen doorgang. Geef je op via natuurlijkdelfland@knnv.nl, je krijgt onder meer een knotinstructie toegestuurd.

Knotwilgen
Knotwilgen zijn van oudsher in onze omgeving te vinden en zorgden onder andere voor brandhout. Ook maakt de natuur gebruik van de bomen, denk aan bijvoorbeeld de steenuil die in een holte van een boom kan broeden of varens die op de stam een plekje kunnen hebben. Knotwilgen groeien erg snel en om te voorkomen dat ze omwaaien is het noodzakelijk om ze regelmatig te knotten. Ook voor de weidevogels is het belangrijk om de wilgen kort te houden. Naast de Trekkade ligt het weidevogelkerngebied, waarbij vogels als tureluur, grutto een open landschap nodig hebben. De takken worden in een takkenril verwerkt. Deze knotactie wordt mede mogelijk gemaakt door het Weidevogelpact.

Nieuw gemaal Hooipolder Den Hoorn

DEN HOORN - Het Hoogheemraadschap van Delfland regelt dagelijks het waterpeil in alle sloten, singels en vaarten. Dat doen zij voor droge voeten en voldoende water. Het afvoeren van overtollig regenwater en het aanvoeren van water in tijden van droogte, doen ze met behulp van gemalen. Het gemaal in de Hooipolder in Den Hoorn (Midden-Delfland) is aan het einde van zijn levensduur. 

Omdat de locatie van het huidige gemaal niet goed bereikbaar is voor onderhoud en de watertoevoer naar het gemaal niet optimaal is, wil Delfland het vervangen door een nieuw gemaal op een bereikbare locatie in de buurt, waar de watertoevoer beter is. Het nieuwe gemaal draagt bij aan een toekomstbestendige waterhuishouding in de Hooipolder.

Het voorstel voor het nieuwe gemaal ligt op 10 maart 2022 ter besluitvorming voor bij het algemeen bestuur.

Agendapunt

Wilt u zelf een (online) activiteit toevoegen aan onze digitale agenda? Ga dan naar www.delftopzondag.nl/activiteit en meld uw agendapunt aan in één van de categorieën. Zelf geen activiteiten aan te melden maar wel benieuwd naar leuke activiteiten in de regio? Neem dan vooral een kijkje!