'Speelbos versterkt binding wijk en recreatiegebied'

DELFT - Bewegen in het groen en dit zo makkelijk mogelijk bereikbaar maken voor de inwoners van Delft en omgeving, dat is wat Staatsbosbeheer en de gemeente Delft voor ogen hebben met de kwaliteitsimpuls van het Abtswoudse bos. 

De kwaliteitsimpuls focust op de entrees van het Abtswoudse bos, de bewegwijzering van een aantal wandelroutes en het opknappen en aantrekkelijker maken van deze routes. Een beweeg- en kindvriendelijke leefomgeving staat centraal. Een van de voorgestelde verbeteringen van de kwaliteitsimpuls is het aanleggen van een zogenaamd speelbos. Naar aanleiding van het schetsontwerp van het speelbos zijn zorgen ontstaan bij omwonenden. Staatsbosbeheer heeft hun vragen beantwoord om de zorgen zoveel mogelijk weg te nemen. 

Locatie
"Het open veld dat Staatsbosbeheer en gemeente Delft voor ogen hebben, ligt vlak bij de woonwijk Tanthof en in de buurt van twee naschoolse kinderopvanglocaties. Het speelbos op deze locatie versterkt de verbinding tussen de wijk en het recreatiegebied. En het voordeel van dit open veld is dat er geen bomen voor hoeven te worden gekapt." Het speelbos wordt ongeveer 2,2 ha groot. "Met de inrichting uit het schetsontwerp blijft het open karakter van het landschap behouden. Staatsbosbeheer heeft voor het maken van het schetsontwerp de hulp van kinderen ingeschakeld. Deze wensen vertaalden we naar het huidige schetsontwerp."

Behoefte
Staatsbosbeheer heeft geen wetenschappelijk onderzoek verricht naar de behoefte van een speelbos in het Abtswoudse bos. "Uit gesprekken van gemeente Delft met bewoners uit Tanthof, in het kader van de wijkversterkingsopgave, is wel de behoefte geuit voor het versterken van de aantrekkelijkheid van het Abtswoudse bos voor kinderen en jongeren. De behoefte aan bewegen in het groen is de afgelopen jaren alleen maar toegenomen."

Verwachting
De verwachting van Staatsbosbeheer is dat het speelbos vooral zal voorzien in een lokale behoefte van kinderen, hun (groot)ouders/verzorgers, begeleiders en kinderopvangen in de wijk Tanthof. "We verbeteren de faciliteiten en bereikbaarheid voor de wandelaar en fietser en willen faciliteren in betere informatievoorzieningen van en naar de parkeerplaatsen." Staatsbosbeheer verwacht door de sociale controle en openheid van het speelbos geen extra overlast. "Desondanks vraagt dit onderwerp goede afspraken tussen de handhavers van Staatsbosbeheer en gemeente Delft."

Planning
Staatsbosbeheer vindt het van belang dat omwonenden hun zorgen en wensen delen en probeert hiermee in het ontwerp zoveel mogelijk rekening te houden. "Momenteel zijn er gesprekken met het Bewonersinitiatief Speelbos, dat zich inzet voor verandering van het schetsontwerp van het speelbos. Het initiatief ondersteunt Staatsbosbeheer in het inventariseren van de zorgen en wensen van omwonenden." Staatsbosbeheer streeft ernaar om in de zomer van 2022 een definitief ontwerp gereed te hebben. "Eerst volgt nog een nieuwe bewonersbijeenkomst om te werken naar een ontwerp dat breed gedragen wordt. Wij streven ernaar de bijeenkomst medio februari 2022 te organiseren. Hierna hebben wij meer zicht op een definitieve planning."