Ricky van Dalen
Ricky van Dalen

DELFT - Ricky van Dalen is vrijwilliger bij Stichting Wool for Warmth. Wool for Warmth zamelt wol in en organiseert breigroepen die breien voor daklozen. Ricky vertelt meer over haar rol als vrijwilliger en over alle mooie initiatieven van Stichting Wool for Warmth.

Door Sara Tholenaars

Ricky wilde zelf iets oprichten, maar kwam er achter dat daar heel veel tijd en energie in zou gaan zitten.
"Ik wilde eigenlijk zelf iets opzetten. Ik zat te denken aan mensen die bijvoorbeeld hun naaimachine niet meer gebruikten en nog lappen stof hadden liggen. Ik was van plan om kleding te maken voor vluchtelingkinderen. Ik wilde de kinderen in een nieuw jasje steken om ze er mooi bij te laten lopen, in plaats van de hartverscheurende beelden die je normaal gesproken ziet. Ik wilde ze hun eigenwaarde teruggeven", vertelt Ricky.
Het plan was volgens Ricky iets te groot om het uit te voeren. Toen Ricky het verhaal vertelde aan Cathy Delhanty, de oprichtster van Wool for Warmth, vond Ricky het een goed idee om zich bij de stichting aan te sluiten. "Ik had al snel door dat ik het niet zou gaan redden om veel tijd en energie in het oprichten van een nieuwe stichting te steken, dus dacht ik: 'Cathy is al bezig met een goed doel, waarom sluit ik mij daar niet bij aan?' Zo ben ik eigenlijk begonnen als vrijwilliger bij Wool for Warmth."

Kleurrijke bende
"Als ik bij Wool for Warmth binnenkom dan is het een kleurrijke bende. Op de tweedehands banken liggen allerlei gebreide dekens. Ik vind het ook hartstikke leuk om met al het kleurrijke wol te werken. Als ik daar ben, ben ik meestal bezig om de wol te sorteren en kijk ik welke kleuren er bij elkaar passen en van al die restjes wordt een grote bol wol gemaakt die uitgedeeld kan worden aan de vrijwilligers die voor ons breien en haken. Dat vind ik één van de leukste dingen om te doen. En ja, het is een heel fijn gevoel dat je wat voor een ander doet. Je kan het je niet voorstellen dat je in deze kou buiten moet blijven. Het is voor mensen die op straat leven soms onvoorstelbaar dat ze zulke mooie dingen van ons uitgereikt krijgen. Hier haal ik ook voldoening uit. Iets voor een ander doen. Ik zou niet weten hoe je jezelf op een andere manier nuttig kan maken."

Passie voor breien
"Om vrijwilliger te worden bij Wool for Warmth moet het wel je passie zijn om te breien en te haken", aldus Ricky. "Een groot aantal van de vrijwilligers zit in een verzorgingshuis. Zij vinden het leuk om af en toe te breien. Sommige dames bij ons op de groep hebben een doel en dat is om elke dag één muts te breien. Er zijn namelijk een hoop mensen die dan beginnen aan een breiwerk, maar niemand in hun omgeving wil het dan hebben, want vaak hebben de mensen al een das of muts. Door elke dag een muts te breien hebben zij weer een doel, want een dakloze is er vervolgens heel blij mee."

Mooie initiatieven
Wool for Warmth houdt zich bezig met mooie initiatieven. Een van die mooie initiatieven is de samenwerking met een daklozen hospice. "Er is een hospice voor daklozen en als wij daar een bericht van krijgen dan delen wij een deken uit. De deken is gemaakt van vierkante lappen. Van die vierkantjes wordt er een deken gemaakt en die wordt dan aan de persoon in het hospice gegeven, maar die gaat ook mee het graf in. Wij willen hiermee de waardigheid teruggeven aan de mensen, want je zult niet voor niks op straat terecht zijn gekomen. Er is dan iets gebeurd wat je niet onder controle had in je leven. Ook zijn wij bezig met een project voor zesduizend vrouwen die dakloos zijn. Momenteel zijn wij bezig om voor al deze vrouwen een muts en een das te breien. Die geven wij ook aan een noodopvang. Er zijn er ook al een hele hoop uitgedeeld en in maart, op Internationale Vrouwendag, loopt het project af. Dan is het de bedoeling dat alle zesduizend dakloze vrouwen zijn voorzien. Hiervoor hebben wij veel vrijwilligers nodig die willen breien. Het breien kan vanuit huis, maar ook bij ons op locatie."
Als u nog restjes wol thuis heeft, dan kunt u die altijd doneren. Wool for Warmth kan dankzij uw restjes wol zorgen dat een dakloze een warme sjaal voor de winter heeft. Vindt u het zelf leuk om te breien en wilt u de stichting helpen met het breien van zesduizend mutsen en sjaals? Dan kunt u zich altijd opgeven via www.woolforwarmth.com.
"Als stichting zijn wij erg blij met de steun die wij krijgen van iedereen die ons helpt om onze mooie initiatieven waar te maken."