Afbeelding

Wandel door de kleurrijke Halsteeg

Wanneer je een dagje naar Delft komt, is het zeker aan te raden om met je kibbeling die je net bij de visbank hebt gehaald, even door de Halsteeg te wandelen. De Halsteeg stond jaren lang bekend als openbare toilet, maar op initiatief van 38CC, Gemeente Delft en de buren van ontwerpbureau Zoetmulder, kreeg kunstenaar Job Wouters de opdracht om de Halsteeg een opknapbeurt te geven. En dit heeft hij succesvol gedaan. Hij heeft ervoor gezorgd dat de steeg een nieuw imago kreeg. 

Job Wouters heeft de steeg voorzien van kleurrijke kunstwerken. Met zelf ontworpen letters heeft hij woorden gemaakt die weer verwijzen naar de geschiedenis van de steeg. De teksten die in de steeg zijn geschilderd verwijzen naar de drukkerij Meinema die jaren lang in het pand van 38CC gevestigd zat.
Geïnspireerd door archiefteksten over de vele gebruikers van de steeg van vroeger, heeft Wouters Middelnederlandse scheldwoorden geschreven in de steeg. Zo zal je woorden tegenkomen als 'claddaert', wat nu smeerlap betekent of het woord 'Pompeye', zo heette het hondje van Willem van Oranje. Ook kom je het woord 'Avondspronck' tegen in de steeg, dat heeft iets te maken met, 's avonds laat op straat dansen.
Op een elektriciteitkastje en op zeven deuren die zich in de Halsteeg bevinden, kun je het werk bewonderen.