Afbeelding
Foto:

180 miniaturen bij World Art Delft

45 kunstenaars uit India en Nederland geven in deze tentoonstelling hun hedendaagse visie op de miniatuur, die in India een eeuwenlange traditie kent.

In deze zeer gevarieerde tentoonstelling exposeren zowel jonge als gevestigde kunstenaars. Sommigen hebben een eigentijdse aanpak, anderen een meer traditionele. Dit blijkt duidelijk uit de getoonde werken, die variëren van miniatuurschilderingen tot foto’s en installaties. Het werken op kleine schaal stelt de kunstenaar voor verschillende uitdagingen. De werken zijn speciaal voor de tentoonstelling vervaardigd tijdens de coronacrisis.
De Indiase kunstenaars komen uit Udaipur, een stad met een eeuwenoude traditie in het schilderen van miniaturen. Deze groep werd samengesteld door kunstenaar Shahid Parvez: ‘Voor de jongeren is het zeer bemoedigend om hun werk op een internationaal platform tentoon te stellen naast gevestigde kunstenaars.’
De oudste overgeleverde Indiase miniaturen stammen uit de 20e eeuw. De kunstvorm kwam tot bloei in de 16e eeuw. Beroemde werken uit deze periode verbeelden op een verfijnde manier betoverende verhalen van vooral koninklijke festiviteiten. Tijdens de Britse overheersing stierf de kunstvorm bijna uit, om na de onafhankelijkheid te herleven.
Kunstcentrum World Art Delft (WAD) is gespecialiseerd in internationale hedendaagse beeldende kunst en is gevestigd aan de Rotterdamseweg 205. De galerie is in principe elke zaterdag en zondag geopend van 13.00 uur tot 17.00 uur. WAD ligt in Land Art Delft, een openbaar landschapspark waar men kan genieten van kunst in combinatie met het polderlandschap van Midden-Delfland.