Afbeelding
Foto: Shutterstock

Bewonder de Delftse kerken

Delft is een stad vol prachtige historische gebouwen met stuk voor stuk een bijzonder verhaal. De Oude en de Nieuwe Kerk kent u waarschijnlijk wel, maar bent u ook bekend met onderstaande kerken?

Sint Hippolytuskapel Delft
Op de Oude Delft 118 vind je de de Sint-Hippolytuskapel. Deze is de rond 1400 gebouwde kapel van het Heilige Geestzusterhuis. De huidige benaming dateert uit 1972. Toen na afbraak van de St. Hippolytuskerk aan de Voorstraat in dat jaar een groep gelovigen als gemeenschap bij elkaar bleef in deze Middeleeuwse kapel, gaven zij de naam 'Sint Hippolytuskapel'.

Waalse Kerk
De Waalse Kerk op de Oude Delft 177 was onderdeel van het voormalige Sint-Agathaklooster, tegenwoordig het Prinsenhof. Dit klooster verkreeg in 1414 het recht om een eigen kapel en kerkhof te bezitten. De kapel werd sinds 1585 gebruikt als kerk door de Waalse Hervormde Gemeente en wordt ook wel als Franse kerk of Église Wallonne aangeduid. Tegenwoordig is de kerk al een tijd niet meer in gebruik voor diensten.

Lutherse Kerk
De Lutherse Kerk, voor de Reformatie Sint-Joriskapel, is een kerk aan het Noordeinde 4. De Lutherse Kerk is de enige Delftse kerk met een houten kap van voor de grote stadsbrand van 1536 die een groot deel van de stad verwoestte.

Génestetkerk
De Génestetkerk is een Remonstrantse kerk uit 1896, gelegen achter een poort aan de Oude Delft 102 op een binnenterrein op de plaats van de vroegere schuilkerk. Het is een ontwerp van Leonard Couvée. De kerk is genoemd naar de predikant en dichter P.A. de Génestet.

Maria van Jessekerk
De neogotische Rooms-katholieke kerk op de Burgwal 20 is gebouwd in de periode tussen 1875 en 1882. De twee torens van de Maria van Jessekerk verwijzen naar de twee voormalige katholieke kerken. Qua model verwijzen ze naar de torens van de Oude Kerk en de Nieuwe Kerk.