Afbeelding

'De Oude Delft is gedurfd'

Vroege ochtend op de Oude Delft. Buiten is het fris, maar binnen in het Stads-Koffyhuis geurt de koffie en is het lekker warm. Ferdinand Bakker vertelt er bevlogen over Delft, architectuur, en natuurlijk muziek.

Een veelzijdig man is hij. Het meest bekend als gitarist van de Delftse progrockband Alquin, maar op muziekgebied heeft hij nog veel meer gedaan. Een project dat nog steeds loopt, is Forever Young, de band met Henk Koorn, Polle Eduard en Misha Kool.

Twee liefdes
Een andere liefde van Bakker is de bouwkunst. In zekere zin is dat ook de bron van zijn muziekcarrière: Ferdinand kwam vanuit Limburg naar Delft om architectuur te studeren. De band die hij in die tijd met (studie)vrienden oprichtte, werd al snel zo succesvol dat van studeren niets meer kwam.
"Veel mensen denken dat muziek en architectuur totaal verschillend zijn, maar ze lijken op elkaar", zegt hij. "Ze zijn beide creatief en gaan over ruimtelijk inzicht. Als je een gebouw ontwerpt, maak je eerst een tekening en stel je je voor hoe het eruit ziet. Als ik componeer, schrijf ik eerst de noten op en stel ik me voor hoe het klinkt." Het spelen van een nieuw stuk stelt Bakker zo lang mogelijk uit: "Als je het eenmaal gespeeld hebt, is er minder ruimte voor verandering in je hoofd. Doe je het de eerste keer bijvoorbeeld op piano, dan wordt het daarna heel lastig om het je voor te stellen op een ander instrument."

Oog voor creativiteit
Op zijn favoriete plek in Delft, de Oude Delft, heeft Bakker dan ook oog voor de creativiteit: "Je moet eigenlijk vanaf het water kijken, omhoog. Dan zie je de geschiedenis van de stad. Ik heb bewondering voor die mensen van toen, die zo veel nog niet wisten en maar gewoon in het diepe sprongen en de hele wereld over gingen. De wereldreizigers deden natuurlijk ook slechte dingen, maar durven beginnen aan iets waarvan je de afloop niet kent, is vaak wel de sleutel tot succes. En heel creatief. Je ziet het ook in gebouwen hier, geen huis is hetzelfde."

Favoriet
Zijn favoriete gebouw? "Het stadhuis. Aan de voorkant mooi, goud, bordes, aan de achterkant die gekke toren, met zo'n gevangenisje. Dingen die alleen mooi zijn, zijn niet interessant. Het wordt pas leuk als er iets schuurt, of dat nu in muziek of in bouwstijlen is."

Gedroomd Delft
Hoe zou Bakkers gedroomde Delft eruit zien? "Dat maakt me niet zoveel uit, maar op elke hoek van de straat traden bandjes op. Veel meer dan nu. Delft heeft zo veel muzikaal talent, dat moet gehoord worden!"