Afbeelding
Foto:

Letterlijk en figuurlijk schitterend Delft

Wie door Delft wandelt en goed om zich heen kijkt, ziet op elke straathoek iets moois of bijzonders. Een gekke gevelsteen, een speciaal putdeksel, een wonderlijk kunstwerk. Enthousiast Delftenaar Geert de Vries heeft een wandeling samengesteld langs een aantal van die kunstwerken, waarbij hij achtergrondinformatie geeft bij wat er te bekijken valt: www.kunstwandelingdelft.nl.

"De hele wereld was dicht vanwege Corona en ik zat in quarantaine", vertelt Geert. "Ik wilde iets Corona-veiligs maken waar de Delftse ondernemers na de lockdown ook nog iets aan hadden. Allicht dat de wandelaars tussendoor ergens een kop koffie drinken of een souvenirtje kopen." De kunstroute loopt door het stadscentrum, de Hof van Delft en het Westerkwartier. Terwijl hij erover vertelt, geeft hij tussen neus en lippen door een primeur: er zijn ook plannen voor een Delft Music Tour, waar zelfs een heuse popprijs aan verbonden kan worden.

Verstild
We spreken De Vries op zijn favoriete plek, het Prinsenhof. "Ongelofelijk, zo verstild en dat zo dicht in het centrum. Je hoort hier echt de vogels nog fluiten. Mijn ouders gingen vroeger iedere zondag naar de Oude Kerk. Ik wilde niet mee, ik ging hier zitten lezen. Dan hoorde ik niet de preek, maar wel het orgel. Ideaal." Als hij hoort dat we graag een foto van hem willen maken, kiest hij de stenen sofa van Marianne Burgers en Chris Dagradi om op te poseren. Het jonge gezin dat er zit te picknicken wil best even plaats maken.

Onderdeel van de geschiedenis
"Dit vind ik een prachtig ding", zegt De Vries. "Ik hou van functionele kunst en deze bank zit heerlijk. En hij schittert in de zon." Een schitterende bank in een schitterende stad: "Delft is opmerkelijk goed bewaard gebleven. Je waant je in de 16e eeuw. Ik vind het een ontroerend idee dat de grachten, de pleinen en vooral de kerktorens er nog honderden jaren zullen zijn als ik er niet meer ben. Wie in Delft rondloopt, voelt dat hij onderdeel is van de geschiedenis."

Nog mooier
"Elke keer dat ik de binnenstad inloop, voelt het als thuiskomen. Delft heeft alles: gezellige horeca, gevarieerde winkels, veel kunst en cultuur, bruisende evenementen. Het doet niet onder voor zijn grotere broers Rotterdam en Den Haag." Voordat we afscheid nemen, maant De Vries me goed naar het Agathaplein te kijken. "Je moet ook eens omlaag en omhoog kijken. Hier ligt een putdeksel ter ere van de kroning van Willem-Alexander. En daar is de koorddanser, een kunstwerk waar bijna iedereen zomaar aan onderdoor loopt. En zulke dingen vind je door de hele stad." Delft: nog veel mooier dan je op het eerste gezicht ziet.