Afbeelding
Foto:

Van Marken panelen nog niet gered!

De Stichting Museum Van Marken heeft 37 panelen uit 1900 geschonken gekregen die de basis vormden van een 'Paviljoen van Delftsche Nijverheid'. Wij willen de daarop aangebrachte, fraai beschilderde canvas doeken, restaureren. Naar aanleiding van onze eerste publicatie hebben we al veel donaties ontvangen om dit mogelijk te maken; dank daarvoor! Maar we zijn er nog niet.

Red de panelen!
Om de doeken op de panelen in de toekomst te kunnen restaureren moeten ze eerst 'geconserveerd' worden. Dat wil zeggen; ontdaan van schimmels en andere aantasting. Vandaar nu de actie; 'Red de Van Marken panelen!' Daarvoor is 15.000 euro nodig. (In de eerdere publicatie gingen we nog uit van euro 18.000 euro. Echter, de Stichting Museum Van Marken kan de te betalen BTW m.b.t. deze werkzaamheden via de fiscus terugkrijgen). Laten we met elkaar zorgdragen voor dit bijzonder stuk 'Delftsch Erfgoed'! En doneer op rekening:
NL85 RABO 0333 5790 03 t.n.v. Stichting Museum Van Marken o.v.v. 'panelen'. Of gebruik de QR-code m.b.t. uw donatie. De Stichting Museum Van Marken heeft een Culturele ANBI status.

Paviljoen
Jacques van Marken (1845-1906) is oprichter van o.a. de Gist & Spiritusfabriek en van de Nederlandsche Olie Fabriek. Hij was tevens grondlegger van het Agnetapark. Van Marken heeft in 1900 een Paviljoen laten maken om o.a. de producten van zijn fabrieken te exposeren en promoten. Het paviljoen heeft o.a. gestaan in Deventer (1900), Purmerend (1900), Oud-Beijerland (1901), Wageningen (1901), Leeuwarden (1902), Groningen (1903), Meppel (1906) en Den Haag (1907). De doeken op de panelen zijn zeer artistiek, in art nouveau-stijl, beschilderd. Een aantal met Hollandse landschappen, anderen met ornamenten en met de namen van de producten van de 'Delftsche Nijverheid'.

Op de foto's enkele details van panelen. De afmeting van een paneel is circa 3.00 mtr. x 0.75 cm. Een paneel is opgebouwd uit een houten frame waarop aan voor- en achterzijde canvas doek is aangebracht.

Schenking panelen
In 2020 ontving Stichting Museum Van Marken deze bijzondere panelen van Aad en Toni van der Meer. De panelen lagen tientallen jaren in een kas bij hun huis in Sion opgeslagen. Die panelen zijn dus maar liefst 121 jaar oud!

RCE benoemt 'zeldzaamheid' Paviljoen
In februari heeft de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed een 'Advies over waarderen en conserveren' uitgebracht m.b.t. het Paviljoen van Delftsche Nijverheid (waarvan dus alleen de panelen zijn overgeleverd). In de alinea m.b.t. de zeldzaamheid geven zij meerdere redenen aan waarom het oorspronkelijke Paviljoen van 'uitzonderlijk belang' is.

DSM betaalt herstel twee
panelen
Een mooie toezegging ontvingen we van DSM Delft B.V., de rechtsopvolger

van de Nederlandse Gist & Spiritusfabriek. Zij betalen namelijk het herstel van twee complete panelen. Die gaan we in de toekomst een mooie plek geven in Delft. Door uw donatie aan deze actie kunnen we in de toekomst meer panelen compleet gaan restaureren.

Stichting Museum Van Marken
In 2018 werd de Stichting Museum Van Marken opgericht. Deze stichting wil actief aandacht besteden aan de betekenis van Jacques van Marken, onder andere door het oprichten van een museum.

Zie voor de actie 'Red de panelen!' en voor meer informatie over Museum Van Marken:
www.museumvanmarken.nl

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding