De PvdA-fractie feliciteert de burgemeester en haar steun en toeverlaat, man Antoine (Foto: Koos Bommelé)
De PvdA-fractie feliciteert de burgemeester en haar steun en toeverlaat, man Antoine (Foto: Koos Bommelé) Foto: KOOS BOMMELE

'Delft kent pittige uitdagingen waar ik mijn schouders nog onder wil zetten'

Vervolg van de voorpagina.

Controle van macht
Hoewel voor het werk van Van Bijsterveldt veel lof is, klinkt er zo nu en dan ook kritiek. Recentelijk was dit het geval rondom het onderzoek dat de gemeente liet doen naar Delftse moslimgemeenschappen en het online volgen van burgers. De burgemeester stelt voorop dat kritiek belangrijk is, omdat de democratie hierop draait. "Democratie gaat over verantwoordelijkheid nemen en verantwoordelijkheid afleggen. Kritiek zie ik als een soort slijpsteen, waardoor je scherp blijft. En er mag van een burgemeester verwacht worden dat je scherp blijft." Kritiek kan ontstaan door verschillende achtergronden, stelt Van Bijsterveldt. "Ten eerste kan je het niet iedereen naar de zin maken. Als openbaar bestuurder moet je het algemeen belang dienen en het algemeen belang is zelden het belang van iedereen. Maar je bent ook gewoon mens, en ik werk samen met mensen. Er kunnen fouten gemaakt worden en dat gebeurt ook. We hoeven het er overigens niet altijd over eens te zijn dat iets een fout is, want het kan ook een verschil in zienswijzen zijn. Maar die controle van de macht, openheid, transparantie en eerlijkheid naar elkaar toe, die is fundamenteel." De burgemeester stelt dat er natuurlijk ook processen zijn die misschien nét even anders aangepakt hadden kunnen worden. "Maar dat is meestal terugkijken. En mijn ervaring na 32 jaar openbaar bestuur is dat achteruitkijken toch altijd net iets makkelijker is dan vooruitkijken."

Meer genieten
Van Bijsterveldt neemt de verantwoordelijkheid voor haar vak altijd heel zwaar. Dat is iets wat zij de afgelopen jaren anders had willen doen. "Als ik voor mezelf terugkijk op mijn eerste termijn, denk ik: 'Ik zou ook wel iets meer willen genieten van dingen.' Mijn man, met zijn katholieke achtergrond, zegt altijd: 'Het hoeft niet altijd een 8, 9 of 10 te zijn, het mag ook een keer een 7 zijn. Je doet je best, meer kan er niet van je verwacht worden.' Maar dat is voor een protestant niet genoeg. Er moet altijd resultaat zijn. Dat is de protestantse inslag die er diep inzit bij mij. Toch ga ik proberen om mijn tweede termijn wat ontspannener te zijn, meer te genieten."

Tweede termijn
Een burgemeester wordt benoemd voor een periode van zes jaar. Of Van Bijsterveldt de volle termijn gaat volmaken is nog even de vraag, maar voorlopig heeft zij genoeg om nog mee aan de slag te gaan. "Naar de raad heb ik aangegeven dat ik graag nog een poosje blijf en het belangrijk vind om na de gemeenteraadsverkiezingen de nieuwe raad en het nieuwe college goed op weg te helpen. Bovendien zijn er nog paar pittige uitdagingen waar ik echt nog mijn schouders onder wil zetten de komende tijd." Eén van die uitdagingen voor onze burgermoeder is zorgen dat de verbondenheid tussen groepen blijft. "Zorgen heb ik over de tweedeling. Die zie je rondom Corona, maar ook in de kansengelijkheid van kinderen. Ik hoop echt dat we de komende periode nog sterker een wijkgerichte aanpak kunnen gaan doen." Ook de verdeling van studenten en overige burgers vraagt om meer aandacht. "De TU Delft presteert internationaal fantastisch en daar mogen we als stad echt trots op zijn. De goede prestaties zorgen er evenwel voor dat het aantal studenten enorm groeit, ook het aantal internationale studenten omdat we die op dit moment niet kunnen tegenhouden. Dan is het toch zaak om samen met de TU de boel in balans te houden, want Delft moet van alle Delftenaren blijven. Met de TU Delft werken we al goed samen om dit te bewerkstelligen. Ook werken de TU Delft, wethouder Schrederhof, de studentenverenigingen, woningcorporatie, politie en ik er hard aan om overlast aan te pakken in wijken waar veel studenten wonen." Daarnaast is voor Van Bijsterveldt als portefeuillehouder de openbare orde en veiligheid belangrijk. "Dat heb ik gezien in de tijd rond de aanslagen op de coffeeshops. Daarin koos ik er uiteindelijk voor om de zaken open te houden om slecht gedrag van criminelen niet te belonen, want ik geloof erin dat beloning voor herhaling zorgt, en daarmee zouden ondernemers vogelvrij zijn. Dat was een pittige tijd. Maar het maakte mij nog meer bewust dat je eigen veiligheidsbeleid goed op orde moet zijn. We investeren ook in de strijd tegen ondermijning. Op diverse onderdelen pakken we dit samen met de politie en de regio aan" Een vierde uitdaging focust zich op de ontwikkeling van de stad. "Groei moet evenwichtig gebeuren. Nieuwe woningen zijn nodig, maar daarbij is ook meer bedrijvigheid nodig." Ook de financiële situatie van Delft blijft vragen om aandacht. "Het huilen staat me soms nader dan het lachen als het gaat om de financiën, maar je moet het doen met wat je hebt. Wel zijn we met de VNG heel hard aan het lobbyen voor meer geld vanuit het Rijk om toebedeelde taken in de gemeente meer mogelijk te maken. Dit zijn allemaal uitdagingen waar ik echt nog even voor wil gaan. Dus als je vraagt om een tweede termijn van zes jaar, dat is een lange tijd, maar ik blijf zeker nog wel een poosje!"