Boek over het Delftse Rode Kruis

DELFT - Binnenkort verschijnt een boek over de geschiedenis van de Delftse afdeling van het Rode Kruis. Ter gelegenheid van het 150-jarige bestaan heeft Jenny Omvlee de historie vanaf 1870 uitgezocht en opgetekend. Eveline van Herpen verzorgde de interviews en de redactie. Dit jubileumboek bevat ruim 200 pagina’s met verhalen, interviews en foto’s over de activiteiten van de afdeling door de jaren heen.  

In juli 1870 – ten tijde van de Frans-Duitse oorlog - neemt huisarts dr. F.M.T. Gijsberti Hodenpijl het initiatief om een Delftse afdeling op te richten van de ‘Nederlandsche Vereeniging tot het verleenen van hulp aan zieke en gewonde krijgslieden’ - nu het Rode Kruis. 

Hulpverlening
In het begin is de afdeling vooral actief in tijden van oorlog, later richt zij zich ook op noodhulp bij rampen in vredestijd en op maatschappelijk werk. De afdeling verleent hulp rond de wereldoorlogen, bij de Watersnoodramp en richt in Delft de Bloedtransfusiedienst - nu Sanquin - en Trombosedienst op. Beide diensten zijn jarenlang onderdeel van de afdeling.

Taken
Na de Tweede Wereldoorlog breiden de taken van de afdeling zich fors uit met onder meer welfarewerk voor langdurig zieken en een sociëteit voor ouden van dagen. Ook het Jeugd Rode Kruis, vakanties en uitjes voor chronisch zieken en mindervaliden zijn voorbeelden van de vele initiatieven die plaatsvonden. Veel mensen zullen zich nog wel de vaarvakanties met het vakantieschip de J. Henry Dunant herinneren.

Overeenkomsten
Inmiddels is er heel wat veranderd, maar gebleven zijn de aandacht voor noodhulp en kwetsbaren, de jaarlijkse collecte, EHBO bij evenementen en cursussen om vrijwilligers goed op te leiden.

Het boek verschijnt in een beperkte oplage, het kost circa 20 euro en belangstellenden kunnen zich daarvoor inschrijven tot 15 december. Mail naar jomvlee@rodekruis.nl om uw exemplaar te reserveren.

Kerstnachtdienst God zoekt jou!

DELFT - Gestart in de lockdown. Je bent meer dan welkom. Beleef God van heel dichtbij. Op een iets minder traditionele manier. De kerstnachtdienst begint vrijdag 24 december om 20.00 uur op de Hippolytusbuurt 22.

"Wij zijn een groep christenen en zijn in april gestart met het bij elkaar komen zoals de eerste volgelingen van Jezus bij elkaar kwamen. We geven kerk vorm op een andere manier dan je misschien gewend bent. Jij bent van harte welkom, deze kerstnachtdienst zal je ervaren dat God bestaat en dat hij om jou geeft, en je zoekt. Durf je?"