Foto: Rugbyspirit NL
Foto: Rugbyspirit NL

Girls Rugby Festival komt naar RC Delft

DELFT - Rugby is écht niet alleen voor jongens. Door het hele land beoefenen meiden de sport met veel plezier en ambitie. Op 4 december komen meiden uit de gehele regio samen bij Rugby Club Delft om tijdens het Girls Rugby Festival voor de verandering eens een keer niet met jongens op het veld te staan, maar met elkaar.

Door Cheyenne Toetenel

Tijdens het Girls Rugby Festival zullen van 10.30 uur tot 13.30 uur kleine toernooitjes gespeeld worden in drie leeftijdscategorieën: 11 tot en met 12 jaar, 13 tot en met 15 jaar en 16 tot en met 18 jaar, ofwel de Cubs, Junioren en Colts. Bij de meiden van 16 tot en met 18 jaar zullen de bondscoaches van Meisjes onder 18 langskomen om te kijken of er talentvolle meiden tussen lopen die een uitnodiging verdienen voor Meisjes onder 18. 

Meiden onderling
"Het doel van de dag is meiden de ervaring bieden om met elkaar te spelen", vertelt Sofie Bastiaansen die zelf in een damesteam speelt bij RC Delft en tevens een deel van de organisatie van het festival op zich neemt. "Meiden spelen in de jeugd normaal samen met jongens. Het is leuk voor ze om zich juist op zo’n speciale meidendag goed aan elkaar te kunnen meten. En het is natuurlijk ook leuk om een keer met meer meiden te spelen en te zien dat er genoeg dames in Nederland zijn die rugbyen."

Mix
Hoewel het enthousiasme over deze speciale 'only girls'-dagen groot is, benadrukt Sofie dat het helemaal niet stom is om de rest van het seizoen met jongens te spelen. "Hoewel we het bij RC Delft goed doen met het aantal meiden - bij de senioren hebben we zelfs evenveel dames- als herenteams - is het in Nederland niet mogelijk om jongens en meiden in de jeugd te splitsen. Dat is ook helemaal niet erg. In principe gaan jongens en meiden tot en met 16 jaar fysiek gelijk op. Meiden zijn in hun puberteit zelfs vaak mentaal wat verder en trekken de kar, heb ik zelf gezien bij de jeugdteams die ik training heb gegeven. Vanaf 16 jaar zie je dat meiden vaak wel de stap maken naar de dames seniorenteams omdat de fysieke verschillen dan groter worden, maar ook dat geldt niet voor iedereen. Sommigen blijven bij de jongens in de jeugd spelen en er zijn ook dames die er juist voor kiezen om in een herenteam te gaan spelen." Sofie ziet steeds meer doorstroom vanuit de jeugd naar de seniorenteams, maar ook veel leden die op latere leeftijd starten. "De rugbyteams bestaan uit een mooie mix van spelers die het al jaren doen, studenten die tijdens hun studententijd instromen zoals ik, maar ook wat oudere meiden van eind 20 of begin 30 die toe zijn aan wat nieuws." De 23-jarige Sofie speelt nu zelf bijna 6 jaar. "Zelf heb ik voor rugby gekozen, omdat ik graag een stoere sport wilde doen waarbij je veel kunt groeien. Bij hockey of voetbal zit je vaak óf in bierteam óf in een fanatiek team. Bij rugby heb je de kans om ondanks je achtergrond en ervaring binnen korte tijd alles uit jezelf te halen. Je kunt zowel in een heel sociaal team zitten, als in een competitief sterk team."

Of publiek op 4 december is toegestaan is afhankelijk van de op dat moment geldende coronamaatregelen. "Wel zijn we een club die gebouwd is op vrijwilligers, die we ook zeker nodig zullen hebben om het Girls Rugby Festival tot een succes te maken. Zo hebben we óók als we de hekken niet kunnen openzetten voor ouders toch nog wat toeschouwers!"