Expositie Abstracten in OPEN

Delft – Een tentoonstelling van twintig werken gemaakt door deelnemers van de cursus Abstract schilderen onder leiding van Machiel van Soest is te zien bij De VAK in OPEN te Delft tot 13 december 2021.

De schilderijen van de deelnemers van de cursus Abstract schilderen overtuigen in hun kleurgebruik en zeggingskracht en tonen in deze expositie duidelijk aan dat de grens tussen professionele en amateurkunst niet direct is aan te geven. Er spreekt een veerkracht en vitaliteit uit dat tot optimisme stemt, zeker gezien de achtergrond waarin de werken ontstaan zijn. Een tijd van onzekerheid. De reeks schilderijen hangt veelzeggend boven de boekenkasten bij de afdeling Spanning. Nieuwe reeks cursussen Abstract schilderen o.l.v. Machiel van Soest beginnen op 9 en 10 december in De Vak Delft. Aan de hand van de rijke en betekenisvolle 100 jaar geschiedenis van abstracte kunst reikt Machiel van Soest de cursisten handvaten aan zelf vanuit abstractie een goed schilderij te maken. Een deel daarvan is nu te zien in OPEN. Kom kijken en laat je verassen door het spel van kleuren, lijnen en vormen! Meer info en aanmelden voor de cursus: https://vak-delft.nl/docent/machiel-van-soest/

Opening expositie 'Great in Small'

DELFT - 46 kunstenaars uit India en Nederland tonen elk een serie van 4 miniatuurwerken. De kunstenaars zijn door World Art Delft gevraagd om hun hedendaagse visie te geven op de miniatuur, die in India een eeuwenlange traditie kent. 

De expositie werd geopend op zondag 17 oktober 2021 door de ambassadeur van India, Zijne Excellentie de heer Pradeep Kumar Rawat. Daarna is het publiek tot 23 januari 2022 welkom om de ruim 180 grootse werken op klein formaat te komen bekijken en kopen.
In de tentoonstelling exposeren zowel jonge als gevestigde kunstenaars. Sommigen hebben een eigentijdse aanpak, anderen een meer traditionele. Het werken op kleine schaal stelt de kunstenaar voor verschillende uitdagingen. Dit blijkt duidelijk uit de getoonde werken, die variëren van miniatuurschilderingen tot foto's tot wandkleden. De werken zijn speciaal voor de tentoonstelling vervaardigd tijdens de coronacrisis.
De Indiase kunstenaars komen uit Udaipur, een stad met een eeuwenoude traditie in het schilderen van miniaturen. De groep werd samengesteld door kunstenaar Shahid Parvez: ‘Voor de jongeren is het zeer bemoedigend om hun werk op een internationaal platform tentoon te stellen naast gevestigde kunstenaars.' De oudste overgeleverde Indiase miniatuurschilderingen stammen uit de 10e eeuw. De kunstvorm kwam tot volle bloei in de 16e eeuw. De beroemde werken uit deze periode verbeelden betoverende verhalen van vooral koninklijke festiviteiten en zijn bijzonder verfijnd. Tijdens de Britse overheersing stierf de kunstvorm bijna uit, om na de onafhankelijkheid te herleven.