Afbeelding
Foto:

Hij komt, hij komt... Corona houdt de Sint niet tegen


DELFT – Een opluchting voor alle Delftse kinderen: Sinterklaas rijdt dit jaar Delft niet stilletjes voorbij. “Maar het gaat op 20 november toch net even anders”, zo verklapt de Regelpiet, druk doende met de voorbereidingen voor het feest, aan Delft op Zondag. 

“Het blijft een uitdaging in coronatijd”, verzucht de Regelpiet, in het dagelijks leven ook bekend als Herman Weyers, voorzitter van Stichting Sinterklaas Delft. “Maar we gaan er dit jaar weer een echt 'live' kinderfeest van maken.” Vorig jaar was de organisatie noodgedwongen aangewezen op een 'livestream' van de intocht. “Die is ook enorm goed bekeken”, weet Weyers. “Maar er gaat toch niets boven een echte intocht.”

Incognito
Maar zo'n echte intocht is niet onomstreden in een tijd dat de besmettingen explosief oplopen. In veel dorpen en steden wordt de intocht dan ook afgeblazen, maar niet in Delft. “Wij organiseren de intocht zo, dat het veilig kan”, zo benadrukt Weyers. “Zelfs als er nog aanvullende coronamaatregelen komen vanuit de Rijksoverheid, kan het doorgaan, denken we. Zonder corona-checkapp. We organiseren het als een zogenaamd doorstroomevenement.” Dat betekent dat er geen grote menigte mensen de Sint op kan gaan wachten als hij binnenkomt. “De Sint komt incognito de stad binnen”, verklapt Weyers. “Tussen 12.00 uur en 12.45 uur vaart er wel een boot met Pieten en ook de bekende jetski-pieten maken hun opwachting. Ze komen op een geheime plek aan land. Daar worden Pieten en de Sint dan weer met elkaar verenigd en vanaf 13.00 uur start de Sint een rijtoer door de stad, via de gewone route. “Normaal spreekt de burgemeester de Sint natuurlijk verwelkomend toe. Dit jaar zal dat ook anders zijn. De burgemeester zal de Sint vergezellen op de rijtoer. Verder is er muziek van onder andere Excelsior Junior en natuurlijk neemt de Sint veel lekkers mee. We hebben de pepernotenmachine al opgestart.”

Roetveegpieten
De Pieten zijn afgelopen week al geïnstrueerd tijdens de speciale Pietenavond, want ook die hebben zich aan regels te houden. “Handjes geven doen ze niet”, aldus Weyers. “Dat doet de Sint zelf ook niet. Veiligheid voor alles.” De stichting kan zich gelukkig nog steeds verheugen in de inzet van zo'n 50 vrijwillige Pieten. Corona heeft daar geen invloed op gehad. De Pietendiscussie wèl: “Dit jaar zijn we volledig over op de Roetveegpiet”, aldus Weyers. “Die discussie heeft een aantal vrijwilligers ertoe gebracht te stoppen, maar er melden zich ook weer nieuwe pieten aan.”

Tweede bezoek
Alles is er dus op gericht om alles veilig en tòch gezellig te laten verlopen. Toch kan de organisatie zich voorstellen dat het voor sommige (groot)ouders erg spannend is de menigte in te gaan. Daarom zullen de Sint en zijn Pieten een week na de intocht, op zaterdag 27 november, tussen 12.00 uur en 14.00 uur door de Delftse binnenstad lopen. “Ook dan geen handjes schudden, maar zo is er wel de mogelijkheid om Sint en Pieten gedag te zeggen, een handje strooigoed van een Piet te krijgen, op de foto te gaan en dergelijke”, verduidelijkt Weyers.

De Regelpiet weet in ieder geval zeker dat de Sint zich, ondanks de omstandigheden, er zich enorm op verheugt om de Prinsenstad te bezoeken. “Het is altijd supergezellig hier!”