De Winterschilder: een voordelige traditie

De R zit weer in de maand. En dat betekent dat de periode van de Winterschilder weer begint. De winterschilder is inmiddels zoiets als een traditie.

In de winterperiode, grofweg tussen november en maart, is er doorgaans wat minder werk voor schildersbedrijven. Om de agenda toch vol te krijgen bieden ze daarom vaak een gereduceerd tarief aan. Het traditionele aspect van de Winterschilder is echter ook belangrijk. Vroeger was het echt zo dat schilders in de winter niet buiten konden werken. De materialen waren eenvoudigweg niet geschikt. Maar de techniek heeft niet stilgestaan. Tegenwoordig hebben schilders de beschikking over speciale verfsoorten die ook in de winter te gebruiken zijn en kunnen ze indien nodig zelfs de verf afschermen. Dat betekent dat er wel degelijk ook buiten gewerkt kan worden. Alleen bij strenge koude en extreme weersomstandigheden kunnen winterschilders niet buiten werken. Maar ondanks dat is de Winterschilder gebleven. Veel mensen zijn nog steeds niet aan het idee gewend dat er ook in de winter doorgeschilderd kan worden, vandaar dat de agenda's van de schildersbedrijven in deze periode toch vaak nog leger zijn dan in de zomer. Dat gezegd hebbende: dat is natuurlijk per bedrijf verschillend, dus ga er niet standaard van uit dat elk bedrijf ook daadwerkelijk korting biedt. De korting die wordt gegeven zal per schilder verschillen. In sommige gevallen kan deze wel oplopen tot 30% van de prijs tegenover de veel  drukkere zomermaanden. Gemiddeld zal de korting tussen de  10% tot 30% van de totale kosten voor de schilderklus zijn. Weersomstandigheden hebben invloed op de periode. Als de lente vroeg invalt kunnen de schilders immers sneller weer buiten aan het werk.  

Een prettig voordeel is dat, wanneer je huis ouder is dan twee jaar, er fiscale voordelen zijn: Zo betaal je voor het isoleren, schilderen van woningen geen 21%, maar  9% BTW. Dat geldt voor verschillende zaken, zoals de gebruikte materialen, het voorbereiden van het schilderwerk, voorbehandelingen en het schilderen zelf. Het schuren en lakken van parketvloeren of andere houten vloeren valt alleen onder het 9%-tarief als die vloer in bouwkundig opzicht onderdeel uitmaakt van de woning. Onder het 21%-tarief vallen werkzaamheden die te ver afstaan van het schilderwerk, zoals bijvoorbeeld het vervangen van kozijnen of kitwerk. Twijfelt u of een woning ouder is dan 2 jaar? Dan kunt u de Basisregistraties Adressen en Gebouwen (BAG) raadplegen via kadaster.nl/bag-viewer. De termijn van 2 jaar gaat in vanaf de datum waarop een pand voor het eerst als woning gebruikt wordt. Als een woning in verschillende stadia gebouwd is, moet de woning voor minimaal 50% bestaan uit delen die ouder dan 2 jaar zijn. De winterschilder heeft naast de korting nog een belangrijk voordeel. Je bent meestal sneller aan de beurt omdat de schilder meer tijd heeft. Toch loont het, zoals met zoveel zaken, de moeite om te vergelijken. Vraag daarom bij verschillende bedrijven een offerte op.