Soort van het seizoen

Natuurlijk Delfland roept iedereen op tot en met het eind van het jaar waarnemingen van hazen en konijnen te melden. Dit in het kader van het jaarthema Maaien en Zaaien. Deze dieren zijn uitermate goed in het eten van graslanden. Zij maaien deze op een zeer natuurlijk manier. Meld deze dieren met datum, met een zo nauwkeurige mogelijke plek en liefst met een foto via natuurlijkdelfland@knnv.nl

Ook zijn ze heel nieuwsgierig naar eerdere ervaringen van deze prachtige dieren. Er is een informatiebrief Hazen en Konijnen beschikbaar, vraag deze met een email aan. Er worden de volgende activiteiten georganiseerd:

19 oktober Zoomlezing Hazen en konijnen, van 20:00 tot 21:00 uur

De volgende vragen worden beantwoord: Overeenkomsten en verschillen tussen hazen en konijnen. Waarom staan ze nu op de Rode Lijst van bedreigde dieren? Wat kunnen we doen om weer een gezonde stand te krijgen?

26 oktober 2021, fietstocht Hazen en konijnen, rondje A4 – Woudse Polder van 9:00 tot 11:00 uur

Verzamelen: Wezelstraat 38, Delft. Je gaat deze dieren in het veld bekijken, neem je camera, verrekijker en drinken mee.

Voor beide activiteiten is aanmelden verplicht via medewerkernatuurlijkDelfland@gmail.com.  Konijnen en hazen eten deels dezelfde planten, maar wonen in heel verschillende gebieden. Ze hebben door hun levenswijze een goede invloed op de diversiteit van planten en de biotoop waar ze leven.

Lezing over Spinnen

Donderdagavond 14 oktober gaat het lezingenseizoen van de drie natuurverenigingen in Delft (IVN, Natuurlijk Delfland en Vogelwacht Delft) weer van start. Elke tweede donderdag van de maanden oktober, november, december, januari, februari, maart en april wordt er een lezing georganiseerd. De eerste lezing zal gaan over Spinnen en wordt gegeven door Caroline Elfferich, auteur van de Basisgids spinnen.

Met een beetje geluk en oplettendheid kun je paringen van spinnen zien in de omgeving van je huis. Dan kun je met eigen ogen zien dat de mannetjes echt niet altijd door de vrouwtjes worden opgegeten… Kortom, als je spinnen met aandacht bekijkt dan krijg je al snel bewondering voor deze dieren. Caroline Elfferich, auteur van de Basisgids spinnen, zal tijdens deze lezing eerst vertellen over de levenswijze van spinnen. 

De lezingen worden gegeven in de Papaver en zijn vanuit daar ook via Zoom thuis te volgen. Een beperkt aantal mensen kunnen de lezing in de zaal bijwonen, daarvoor is wel een vaccinatiebewijs of een recente negatieve testuitslag nodig. Bij de aanmelding kunt u uw voorkeur aangeven voor Zoom of zaal. Aanmelden via: www.ivn.nl/afdeling/Delft