DE OOST
DE OOST Foto:

Nationale Herdenking 15 augustus

Jaarlijks wordt op 15 augustus stilgestaan bij het officiële einde van de Tweede Wereldoorlog in het Koninkrijk der Nederlanden en worden alle slachtoffers herdacht van de oorlog tegen Japan en de Japanse bezetting van Nederlands-Indië. Meer weten over de herdenking? https://15augustus1945.nl/nationale-herdenking-15-augustus/
Op initiatief van Stichting Nationale Herdenking 15 augustus 1945 vertonen vijftien Nederlandse filmtheaters, waaronder Filmhuis Lumen, half augustus de documentaire Het land van mijn ouders uit 1983 van Marion Bloem. Daarnaast vertoont Lumen op en rond 15 augustus ook de speelfilm De Oost van Jim Taihuttu, die eerder dit jaar uitkwam.
DE OOST (zo 15 aug 16:30). Heftig oorlogsdrama over een jonge Nederlandse soldaat die tijdens de onafhankelijkheidsoorlog in Nederlands-Indië in conflict raakt met zijn geweten.
HET LAND VAN MIJN OUDERS (zo 15 aug - 19:20). Persoonlijke documentaire van de Indisch-Nederlandse Marion Bloem, waarin ze haar familieverleden onderzoekt, vanuit de behoefte het verleden te begrijpen. Bloems persoonlijke zoektocht resulteerde in 1983 niet alleen in deze documentaire, maar ook in haar bekende roman Geen gewoon Indisch meisje.
www.filmhuis-lumen.nl/nationale-herdenking-15-augustus-2/