De Doorkijker van vorige maand, Moen Mangroe, overhandigt de Doorkijker aan Henny Melis in de Vierhovenkerk (Foto: Koos Bommelé)
De Doorkijker van vorige maand, Moen Mangroe, overhandigt de Doorkijker aan Henny Melis in de Vierhovenkerk (Foto: Koos Bommelé) Foto: KOOS BOMMELE

'De diverse geloofsgemeenschappen zien wij als broeders en zusters'

DELFT – Delft op Zondag portretteert elke maand een zogenaamde Doorkijker. Doorkijkers zijn Delftenaren die, ondanks de tegenstromen en tegenwinden, hun weg proberen te vinden in het doolhof dat maatschappij heet. Het idee is deels geënt op het schilderij ‘De binnenplaats van een huis in Delft’ van Pieter de Hooch uit 1658. Deze maand (aflevering 27) Henny Melis.

Door Cheyenne Toetenel

Henny's motivatie om vrijwilligerswerk te doen heeft alles te maken met de plek waarop deze foto is gemaakt: de kerkzaal van de Vierhovenkerk. Zij is sinds haar komst naar Delft in 1972 verbonden aan deze kerk en al meerdere jaren diaken. "Diaken zijn betekent: dienstbaar zijn aan je medemens. Dat betekent voor mij, wat je gelooft ook in praktijk brengen. In de Bijbel worden hier meerdere voorbeelden van genoemd. Jezus, die contact legde met een Samaritaanse vrouw. Het logo van de diaconie, de Barmhartige Samaritaan, wijst hier ook op. De vreemdeling, die zorgt voor de gewonde man, die hij op zijn reis tegenkomt. De centrale opdracht die hieruit voortkomt is: 'Heb je naaste lief als jezelf'."

Verbinding
Als diaken maakt Henny deel uit van de kerkenraad. "Ik werk in een fijn team van ambtsdragers en predikanten, dat openstaat voor nieuwe ideeën en verbinding zoekt met de buurt en met andere geloofsgemeenschappen. In Delft zijn migranten komen wonen, waaronder veel christenen. Zij hadden sterk de behoefte om hun religie in praktijk te brengen en samen te komen, wat tegelijkertijd eenzaamheid bestrijdt. Zo kwamen zij in contact met de Vierhovenkerk. Zaterdagmorgen komt de Eritrees Orthodoxe Kerk bijeen en ’s middags zijn er de Syrische christenen met hun jeugdgroepen. Wanneer het zonnetje schijnt staan Eritreeërs in prachtige witte gewaden hun eerste broodmaaltijd te nuttigen, lopen volop kinderen rond en ontmoet men elkaar na afloop van hun viering. Zondagmorgen gebruikt de gemeente van de Vierhovenkerk het gebouw voor haar kerkdiensten. Zondagmiddag komt de Congolese gemeenschap met hun uitbundige muziek en zang. De Protestantse Gemeente Delft ziet de diverse geloofsgemeenschappen niet als huurders, maar als broeders en zusters. Met elkaar maken we deel uit van de Wereldkerk. Ieder geeft op zijn en haar wijze het geloof door aan volgende generaties. Een gezamenlijke viering met de Vierhovenkerk gaan we komend jaar organiseren. Naast deze bijeenkomsten is er in Buitenhof de behoefte om gezamenlijke activiteiten te organiseren.”
Voettocht voor Vrede
De Vierhovenkerk organiseert met geloofsgemeenschappen in Delft-Zuid, zoals de R.K. Adelbertkerk en de twee moskeeën, jaarlijks de Voettocht voor Vrede. In de Vredesweek op woensdag 22 september wordt de Voettocht gehouden met dit jaar als thema: 'Omzien naar elkaar, wat doe jij in vredesnaam?'. "We starten om 19.00 uur in de Adelbertkerk. Het thema wordt belicht vanuit rooms-katholiek, protestants en islamitisch oogpunt. Zowel in de Bijbel als in de Koran worden teksten genoemd, die oproepen tot omzien naar elkaar. We nodigen migranten en Delftenaren van harte uit om mee te lopen. Tijdens de wandeling gaan we met iemand in gesprek en luisteren we naar elkaar, hoe we omzien naar de ander als religieuze gemeenschap en hoe we dit in Delft in de praktijk brengen. In deze interreligieuze contacten zoeken we naar wat ons verbindt en waar overeenkomsten zijn. Vaak veel meer dan we vermoeden. Dat draagt eraan bij dat veel waardering ontstaat voor elkaars gemeenschap."

Omzien naar elkaar
Omzien naar elkaar komt ook sterk terug in de andere bezigheden in de Vierhovenkerk. Zo komen doordeweeks de klanten van de Voedselbank daar hun pakket ophalen, en kunnen mensen die financiële vragen hebben of ondersteuning nodig hebben terecht bij het Interkerkelijk Sociaal Fonds op spreekuren. "Er is ook veel eenzaamheid in de wijk Buitenhof en een tekort aan ruimten om elkaar te ontmoeten. De Vierhovenkerk kan hierbij van dienst zijn. Veel ruimtes staan doordeweeks leeg. De droom van de kerkenraad is een kerk die open is, een terrasje waar men een kopje koffie drinkt, elkaar ontmoet, de kerkzaal binnenloopt en een kaarsje brandt. De kerk als een plek waar migranten, buurtbewoners en leden van de Vierhovenkerk elkaar spreken en leren kennen." De Buitenhof Bruist Buurtkrant ziet Henny als een initiatief dat bijdraagt aan de verwezenlijking van deze visie. "Er gebeurt veel moois in de wijk, maar niet iedereen weet alles even goed te vinden. Dankzij de buurtkrant leren we elkaars mogelijkheden kennen, elkaar waarderen en ontstaat er een Buitenhof waar het nog beter wordt om te wonen."