Het ‘Jeneverkerkje’ was de bakermat van DSC. Het brandde in 1876 af, waarna Sociëteit Phoenix werd gebouwd
Het ‘Jeneverkerkje’ was de bakermat van DSC. Het brandde in 1876 af, waarna Sociëteit Phoenix werd gebouwd Foto:

STUDENTEN IN DELFT - literaire audiotour door Delft

DELFT - Dat Delft een studentenstad is zullen we weten. Ook in literair werk blazen studenten een flinke partij mee. In een enkel geval zelfs wagen technische (oud-)studenten zich zelf aan het schrijven van gedichten en verhalen. In deze wandeling maken we kennis met studenten aan de kweekschool, de Indische Instelling, de Technische Universiteit en de voorlopers van daarvan: Koninklijke Academie, Polytechnische School en Technische Hogeschool. Ook hospita’s, de mensa en lustrumvieringen van het Delftsch Studenten Corps komen voorbij.

Arbeiderskind
In de roman Een verdoolde van schrijver A.M. de Jong kan arbeiderszoon Jan van Duin in Delft werktuigbouwkunde studeren, door toedoen van een dame van stand. Dat is gewoonlijk voor mensen van zijn komaf, in de jaren twintig van de vorige eeuw, niet weggelegd. Langzaamaan raakt hij in een identiteitscrisis. Voor het milieu waaruit hij komt is hij een hele meneer. Maar voor zijn medestudenten blijft hij toch altijd het arbeiderskind. A.M. de Jong schetst een fraai beeld van een student op kamers bij een hospita, ongeveer een eeuw geleden.

Kweekschool
A.M. de Jong woonde zelf een tijd in Delft. Hij studeerde er voor onderwijzer aan de kweekschool. Na het behalen van zijn onderwijzersacte werd hij onderwijzer in Vrijenban, toen nog een afzonderlijke gemeente. Door zijn kritiek op misstanden in het onderwijs werd een benoeming in Delft jarenlang tegengehouden.

Delftsch
Studenten Corps
In 1948 bestaat het Delftsch Studenten Corps (DSC) honderd jaar. In een verhaal De Delftse dag beschrijft Godfried Bomans een gekostumeerd feest dat hij bijwoont op uitnodiging van de senaat van het DSC. Bomans schotelt vermakelijke scenes voor van hutspot etende studenten en gasten op een boogbruggetje van de Oude Delft.

Afbeelding