Wijkactie: ‘Tegel eruit, plant erin’

DELFT - In navolging op de eerste succesvolle actie ‘Tegel eruit, plant erin’ in de Bomenwijk, als onderdeel van het NK-Tegelwippen, organiseerde de Tiny House Community Het Pionierskwartier in samenwerking met De Klimaatmaat eenzelfde actie in de wijk Voorhof.

Bewoners konden hun tegels gratis afvoeren en kregen in ruil voor de tegels een gratis plantje. Zo realiseren we samen meer groen in de wijk. Bijzonder is dat de tegels hergebruikt worden voor groene initiatieven: voor een buurtstapelmuur en als fundering van één van de Tiny Houses. Dubbel duurzaam dus!

Van 30 maart t/m 30 september strijdt Delft, samen met nog vele andere Nederlandse gemeenten, tegen verstening van de stad. Door meer groen kan het regenwater weer in de bodem zakken, wordt de temperatuur in de stad niet te hoog – beton houdt warmte vast -, maken we de leefomgeving voor insecten, vogels en onszelf prettiger. Het leuke is dat je kunt ontstenen en tegelijkertijd voor meer groen zorgt én de tegels een nuttige nieuwe bestemming krijgen. Bijvoorbeeld als opstaande rand voor een geveltuin, als stapstenen voor een paadje in de tuin, als een stapelmuurtje voor een verticale tuin en insecten en als ballast voorzonnepanelen. Meer ideeën voor hergebruik vind je op www.klimaatmaatdelft.nl

De Klimaatmaat wil het bewoners zo makkelijk mogelijk maken om hun buitenruimte groen en klimaatbestendig te maken. Als je geen eigen tuin hebt om tegels te verwijderen denk dan eens aan het maken van een geveltuin. Via De Klimaatmaat kun je gereedschap lenen en hulp krijgen bij het verwijderen én afvoeren van de tegels.

Gedurende de periode van het NK Tegelwippen zal de actie ‘Tegel eruit, plant erin’ in alle Delftse wijken plaatsvinden. In de volgende wijken zijn al enthousiaste bewoners samen met lokale partners bezig met de organisatie en staat de actie gepland: Zaterdag 19 juni, Hof van Delft - zaterdag 3 juli, Voordijkshoorn - zaterdag 10 juli, Binnenstad. Kijk op www.klimaatmaatdelft.nl/tegel-eruit-plant-erin, voor meer informatie over de actie in jouw wijk en schrijf je in!