Collectanten op pad voor Epilepsie NL (Foto: Epilepsie NL)
Collectanten op pad voor Epilepsie NL (Foto: Epilepsie NL) Foto: Frank van Dam

Collecteweek Epilepsie NL bijna van start!

REGIO- Epilepsie NL zet zich in voor alle 200.000 mensen in Nederland die last hebben van epilepsie. Om geld in te zamelen voor onderzoek en het verenigen van mensen met dezelfde aandoening, zal begin juni de collecteweek plaatsvinden.

Mensen met epilepsie hebben een tijdelijke verstoring in de hersenen die zich bij iedereen anders uit. Bij sommige mensen duren aanvallen maar kort en bij anderen kan het minuten duren. Dit verschilt per persoon en per aanval. De meeste mensen kennen een epileptische aanval als een persoon die op de grond valt en buiten bewustzijn begint de schokken met de armen en benen. Sommige mensen voelen alleen een vreemde tinteling. Dit komt mede door de plek waar kortsluiting in de hersenen zich bevind en of het een klein of een groot deel van de hersenen betreft.

Onderzoek
Epilepsie NL richt zich bij het verdelen van het collectegeld tot 3 soorten onderzoeken. "Wij doen onderzoek naar de oorzaken en het ontstaan van epilepsie, zodat het ooit genezen kan worden. We kijken ook naar diagnosemethoden. Veel mensen moeten lang wachten voordat ze de diagnose epilepsie krijgen, en dat zorgt voor veel extra onzekerheid. Als laatste richten wij ons ook op behandelmethoden, zodat de mensen die last hebben van epilepsie zo goed mogelijk behandeld kunnen worden, door de juiste medicijnen", aldus een woordvoerder. Op dit moment kan 70% van de mensen aanvalsvrij worden door de juiste medicijnen, maar voor de overige 30% is nog meer onderzoek nodig. Daarvoor vindt van 7 tot 12 juni de collecteweek plaats. Doneren kan ook via de website, daar vind je meer info over de stichting: epilepsie.nl.