Geitjes op de kinderboerderij in tanthof
Geitjes op de kinderboerderij in tanthof Foto:

Onix presenteert modellen scholenschuif

DELFT- In een beeldvormende bijeenkomst van de commissie sociaal domein en wonen heeft architectenbureau Onix NL drie modellen gepresenteerd voor het samenvoegen van de scholen in Tanthof met de Kindertuin en boerderij tot één grote groene campus. Dit onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van het college.

Door Finn Rekveldt

Al jaren is er in Tanthof verzet tegen het voorgenomen plan om zes scholen uit de wijk samen te voegen tot één gebouw. Er zijn zorgen over het behoud van het groen op de locatie. Tijdens de beeldvormende bijeenkomst presenteerde Onix de drie modellen en legde daarbij uit wat voor impact deze modellen hebben op het gebied. Het grootste verschil tussen de modellen is de compactheid van het schoolgebouw. Er is een model waarbij het gebouw is opgesplitst in meerdere kleine gebouwen, een model met een tussenvorm en een model waarbij het één gebouw betreft. Onix gaf aan dat ze in alle modellen hebben gestreefd naar het behouden van zoveel mogelijk groen, bij het model met het meest compacte gebouw behoudt volgens de studie van Onix de kinderboerderij bijvoorbeeld meer grond dan in de andere modellen. Volgens Onix is een groene campus mogelijk, maar zullen de betrokken partijen moeten samenwerken om de groene campus succesvol te kunnen realiseren.

Stichting Behoud
In een persbericht van Stichting Behoud Kinderboerderij en Kindertuin Tanthof laat woerdvoerder Geert van Poelgeest het volgende weten over het rapport van Onix: "De vervolgstudie naar een megaschool op de plek van de kinderboerderij en de kindertuin in Tanthof is niet objectief. Conclusies zijn gebaseerd op meningen en de zogenoemde nuloptie is niet uitgewerkt. Het afwegingskader vermeldt alleen bouwopties." Hiernaast vreest de belangenvereniging dat de kindertuin en kinderboerderij na de bouw van de school niet meer in staat zullen zijn om een voorziening te zijn voor de stad. De stichting hoopt dat de gemeente het alternatief van het herbouwen van de scholen op de huidige plek met seniorenwoningen erbovenop, zal overwegen.

Verder verloop
De komende tijd zal de gemeente bezig gaan met het verder invullen van een afwegingskader. Hierin worden de drie modellen getoetst op aspecten zoals de kosten, het verkeer en groen ecologische waarden, maar ook de input van de werkgroepen met bewoners. Het college van B & W zal in juni een voorgenomen besluit nemen over de studie van Onix, waarop na het zomerreces de behandeling in de gemeenteraad zal volgen.