Vervolg van de voorpagina

Mediafonds Delft
Oud-journalist Henk de Kat was met Stef Breukel en Rob Hundman de grondlegger van het vorig jaar gevormde Mediafonds Delft. Dat kreeg in juni 2020 van de gemeente een subsidie voor dit jaar van 30.000 euro voor het doen van specifiek ‘Onderzoeksjournalistiek’. Zeker welkom, die steun, zegt De Kat, al is hij zelf niet langer betrokken bij dit Delftse mediafonds. “Maar hier ligt naar mijn idee de prioriteit niet. Je krijgt voor dat geld een beperkt aantal publicaties, en vermoedelijk zullen dat vooral reportages worden die terugblikken op een politieke misstand. Prima, ook nodig. Maar ik denk eerlijk gezegd dat er veel grotere maatschappelijke behoefte is aan een dagelijks nieuwsbericht over de laatste plannen van gemeente en waterschap, aangeleverd door een compact clubje betrouwbare vakjournalisten. Dat lijkt me dé voorwaarde om Delftenaren in een zo pril mogelijk stadium nou eens echt te betrekken bij het in breed draagvlak verder uitwerken van politieke voornemens.”

Steun
Hij kreeg twee jaar geleden al steun van de hele Delftse vakpers voor zijn idee om als tegenhanger van de huidige ‘Newsroom voor Het Bestuur’ een soort ‘Newsroom voor Delftenaren Zelf’ te starten, zoals De Kat het nu omschrijft. “De directies en hoofdredacties van zowel AD Delft, Delft op Zondag, Delftse Post, Omroep Delft en Omroep West staan er unaniem achter, wat echt bijzonder is, en ook redacteuren van wijkkranten zijn dolgelukkig met deze ondersteuning. Alle chefs van de Delftse media beseffen dat de komst van zo’n lokaal nieuwsbureau hen basaal speurwerk uit handen neemt, waardoor hun redacteuren meer tijd krijgen om de straat op te gaan voor levendige politieke verhalen, en om zelf meer onderzoeksjournalistiek te gaan doen voor krant, omroep en websites.”
Ook professor Jaap de Jong van de Universiteit Leiden, dé kenner van het Nederlandse medialandschap, is enthousiast over het nieuwe persbureauconcept voor samenwerkende lokale journalistiek. Hij verklaarde zich bereid wetenschappelijk onderzoek te doen naar het resultaat van een experiment hiermee in Delft.
De Kat hoopt dat de nieuwe gemeenteraad, die in maart 2022 wordt gekozen, zich met financiële steun schaart achter een proef voor een maand of drie, vier. “Als die slaagt, kun je daarna verder praten over de continue financiering van zo’n compact nieuwsbureau. Het geld ervoor zou bij voorbeeld zeker ook van sommige media zelf kunnen komen, aangevuld met enige financiering van de lokale overheden vanuit hun maatschappelijk belang. Ik weet in elk geval dat men bij het CDA en de CU in Delft en ambtelijk ook bij het waterschap al wel voelt voor zo’n echte versterking van de plaatselijke pers.”

Radicale omslag
Op Het Binnenhof wordt momenteel druk gedebatteerd over mogelijke ‘radicale veranderingen' in de landelijke politiek, zegt De Kat. "Laat de Delftse politiek ook zo'n radicale omslag maken wat betreft de communicatie tussen overheid en bevolking”, vindt hij. "Want willen we in de stad af van telkens opflakkerende onvrede over alweer een ‘overval' met een politieke plan, dan moet er voor betere informatie naar de bevolking een structurele versterking van de lokale pers komen. Dat lijkt me veel nuttiger voor het functioneren van de plaatselijke democratie, dan als gemeente via al dan niet wettige ‘spionage' angstvallig blijven volgen waar het nou weer mis gaat.”