Reclame voor de parfums van Maison Neuve
Reclame voor de parfums van Maison Neuve Foto:

ONDERNEMEND DELFT - literaire audiotour door Delft

DELFT - Deze wandeling laat je kennismaken met een variëteit aan ondernemers in Delft. Welke Delftse ondernemer was ‘handelingsongerechtigd’ en wie kreeg de bijnaam ‘de kippenschilder’? Delftse ondernemers van de Gouden Eeuw tot nu: lakenhandelaar, horecaondernemer, visboer, fabrieksdirecteur, boekhandelaar e.v.a. zoals schrijvers ze opvoeren in hun romans, gedichten en biografieën.

Hotel Central
Hotel Central aan de Wijnhaven was generaties lang een begrip. De voorgevel had beneden een grote glaspartij die de gasten een ruim uitzicht bood op de verkeersdrukte en marktgangers op de brug ervoor. Met mooi weer kon de ruit bovendien opengeschoven worden. De grote ruit ging ooit aan diggelen toen een iets te wilde motorrijder naar binnen reed. In een gedicht zien we een hotelgast tijdens een verbouwing van het hotel.

Hotel Carlecas
Elke stad kent zijn markante figuren. Delvenaar Piet van Osselen had een winkel in vis en alle mogelijke andere zaken - door hemzelf ‘Hotel Carlecas’ genoemd - in de Annastraat. Vanwege zijn fantastische verhalen stond hij bekend als Piet de Leugenaar. Voor schrijver A.M. de Jong genoeg inspiratie voor de roman ‘De wonderlijke waard van hotel Carlecas’.

Agneta van Marken
Bij de bereiding van gist in de Gistfabriek van Jacques van Marken kwam alcohol vrij. Maar de alcohol mocht geen consumptieve bestemming krijgen. Zijn vrouw Agneta neemt het initiatief tot oprichting van parfumfabriek Maison Neuve. Als haar man instort, neemt zij ook zijn taken over. Dan wordt zij onaangenaam verrast door de brief van een vrouw die vraagt waar haar toelage blijft. Wat zij daarop onderneemt horen we in fragmenten uit de biografie over Jacques van Marken en de roman ‘Agneta' van de Delftse schrijver Jan van der Mast.

Afbeelding