Dhr. van Bijsterveldt en burgemeester Van Bijsterveldt bij de kranslegging (Foto: Koos Bommelé)
Dhr. van Bijsterveldt en burgemeester Van Bijsterveldt bij de kranslegging (Foto: Koos Bommelé) Foto: KOOS BOMMELE

Dodenherdenking door de lens van Koos

DELFT - Ook dit jaar was een fysieke gezamenlijke Dodenherdenking niet mogelijk. Dodenherdenking Delft werd daarom online uitgezonden. Onze huisfotograaf Koos Bommelé was wel fysiek aanwezig en legde de kransleggingen vast op beeld.

Op dinsdagavond 4 mei zag u de stille tocht door de binnenstad, een gedicht van een basisschoolleerling van de Delftse Daltonschool, een voordracht door een TU Delft-student en korte fragmenten van een interview met Delftenaar Ronald Waterman over zijn oorlogstijd.

Kransleggingen
De herdenking gaf een totaalbeeld van de vier kransleggingen bij het Indiëmonument op het St. Agathaplein, de TU Aula, begraafplaats Jaffa en bij het monument op de Nieuwe Plantage. Burgemeester Marja van Bijsterveldt hield hier ook haar toespraak, waarin zij stilstond bij de omgekomen slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en de slachtoffers van oorlogssituaties en vredesoperaties waarbij Nederland betrokken was na de Tweede Wereldoorlog. "Vrijheid lijkt zo vanzelfsprekend, maar luisterend naar de verhalen uit de Tweede Wereldoorlog komen we tot het besef dat het tegendeel waar is. Vrijheid is een kostbaar, maar vooral een kwetsbaar goed. De verhalen van mensen die tijdens de oorlog onvrijheid, discriminatie en onberedeneerde haat aan den lijve ondervonden, onderstrepen dit. Die verhalen zijn broodnodig om ons dit telkens opnieuw te doen beseffen." Wilt u de online herdenking terugzien? Dat kan via www.dodenherdenkingdelft.nl.

Foto's
Fotograaf Koos Bommelé volgde de burgemeester tijdens de kransleggingen op 4 mei. Meer foto's van Koos, gemaakt tijdens Dodenherdenking Delft 2021, zijn te vinden op onze website www.delftopzondag.nl.