De bomen die gekapt zullen worden op de locatie zijn reeds ingepakt om te voorkomen dat vogels er een broednest in maken (Foto: Koos Bommelé)
De bomen die gekapt zullen worden op de locatie zijn reeds ingepakt om te voorkomen dat vogels er een broednest in maken (Foto: Koos Bommelé) Foto: KOOS BOMMELE

'Dit is claustrofobische opvulling van iedere meter land'

DELFT - Op de hoek van de Martinus Nijhofflaan en het Delflandplein komt een woontoren met 260 studioappartementen. Niet alle omwonenden zitten daarop te wachten. "Het betreft een gigantisch nieuw complex in een toch al dichtbevolkt en druk gebied."

Door Cheyenne Toetenel

De ontwikkeling is onderdeel van de grote opgave om woningen te bouwen in Delft. Pieter Levenbach, bewoner van het gebied Voorhof-Zuidwest, stelt dat de bouw van dit complex veel negatieve gevolgen heeft voor de omgeving. "Projectontwikkelaar VORM gaat er enorm veel geld mee verdienen, maar de bevolking gaat er eeuwig last van hebben. De leefomgeving en het leefgenot van de burgers wordt enorm aangetast."

Claustrofobisch
"Wat hier momenteel gebeurt is claustrofobische opvulling van iedere meter land", aldus Levenbach. "Onze kleine stad krijgt een grootstedelijk karakter, maar daar zitten wij bewoners totaal niet op te wachten in ons gebied dat nu juist zo evenwichtig en volwassen is qua hoog- en laagbouw." Kwalijk vindt hij het dat in de bouwplannen nauwelijks ruimte overblijft voor flora en fauna. "De laatste restjes natuur worden aangetast. Alle gebouwen aan de Martinus Nijhofflaan maken maximaal gebruik van het aantal meters. De paar bomen die naast het terrein voor het nieuwe project staan zijn nu van netten voorzien om nestelende vogeltjes te mijden, zodat ze gekapt kunnen worden tijdens de broedperiode. Er blijft op een paar plantenbakken na niets over aan groen, terwijl de behoefte aan een stukje natuur juist zo groot is." Deze week is door de gemeenteraad het bestemmingsplan en de omgevingsvergunning vastgesteld, waarin ook aandacht is voor flora en fauna. Een woordvoerder van de gemeente stelt dat het plan hieraan voldoet. "Het gebouw krijgt een groen dak en er is een herplantplicht voor de bomen die moeten worden gekapt."

Toenemende drukte
Niet alleen het gebrek aan groen baart de Delftenaar zorgen, maar ook de verkeersveiligheid in het gebied. "De infrastructuur is al te zwaar belast, vooral met overbodig verkeer dat via de rotonde op het Delflandplein moet omrijden naar of vanaf de twee grote parkeergarages bij het winkelcentrum. Je ziet nu dat de gemeente het Delflandplein gaat veranderen door de huidige onveilige situatie, maar de onveiligheid op deze plek wordt juist veroorzaakt door drukte vanwege de nieuwe gebouwen en de aantrekkracht van de grote supermarkt. Drukte die na de bouw van nieuwe complexen alleen maar zal toenemen." Vanuit de gemeente klinkt het geluid dat dit is onderzocht in het kader van het bestemmingsplan: "Het plan leidt niet tot knelpunten in het verkeer. Via de bestaande wegen is een goede verkeersafwikkeling mogelijk en bij de in/uitrit van de parkeergarage is goed zicht op het overige verkeer."

Lees verder op pagina 3.