Foto: Koos Bommelé
Foto: Koos Bommelé Foto: KOOS BOMMELE

Martin Stoelinga, man die Delft kleur gaf, is niet meer

DELFT – Martin Stoelinga is donderdagmiddag overleden aan de gevolgen van prostaatkanker, hij werd 77 jaar oud. ‘De Snor’ maakte vanaf 2002 furore als politicus, eerst van Leefbaar Delft, vervolgens onafhankelijk Delft en tenslotte van Groep Stoelinga.

Stoelinga was een kleurrijk figuur die op veel terreinen zijn sporen heeft verdiend. Als verdienstelijk keeper verdedigde hij het doel van DHL en maakte deel uit van het succeselftal uit de jaren zestig. Later, als trainer, slaagde hij erin Wippolder tot grote hoogte te stuwen. Altijd in voor iets bijzonders haalde hij in die tijd de landelijke pers door in het bakje van een hoogwerker boven het veld van BEC zijn elftal te coachen omdat hij, vanwege een schorsing, niet in de dug-out mocht plaatsnemen.
Ook in de muziekwereld speelde hij een belangrijke rol. Hij ontdekte de talenten van de Delftse volkszanger Nico Haak en trad op als manager van onder meer After Tea.
Als Zijne Doorluchtige Hoogheid Martin de Eerste Kabbelaar de Negende trad hij in 1984/1985 op als Stadsprins van het Delftse Carnaval.
Martin Stoelinga koesterde een grote liefde voor Praag. Ten tijde van de Praagse lente was hij bij toeval in de stad. Samen met Gerard Romeijn, sologitarist van The Motions, bracht hij in een gekke bui een lifter van Nederland naar huis, in Praag. Hij was er, als een van de weinige Nederlanders getuige van de schermutselingen op de Wenzelplatsz.
In 1983 nam Stoelinga het gerenommeerde Sporthuis Ruisch over en ook in die wereld onderscheidde hij zich van anderen door tal van beroemdheden naar Delft te halen. Zo werd Nellie Kooman uitgenodigd om in Delft het wereldrecord stratenloop over 60 meter te verbeteren en de schaatskanonnen Hein Vergeer en Elfsteden-winnaar Evert van Benthem namen deel aan een wedstrijd plankschaatsen. Samen met Jan van Ree, Jan Hageman en Jan Smits legde hij de basis voor de Delftse Penaltybokaal.
Een zwarte bladzijde in het leven van Stoelinga was de aanvaring van politicus Stoelinga met Christiaan Baljé, een wethouder die net was opgestapt. Het werd een jarenlange strijd die de geschiedenisboeken is ingegaan als de Gondelaffaire. Stoelinga werd uiteindelijk door de Hoge Raad in het gelijk gesteld, maar de affaire kostte hem, naast heel veel geld vooral veel levensplezier.
De laatste jaren van zijn bewogen leven stonden in het teken van zijn strijd tegen kanker. Martin Stoelinga hoopte zijn 78ste verjaardag, op 3 mei, nog te mogen vieren. Dat is hem niet gegund. Delft verliest in hem een sociaal bewogen en humorvolle zoon. Familieman Martin Stoelinga laat zijn vrouw Betty, vijf kinderen, tien kleinkinderen en twee achterkleinkinderen achter.