Foto: DOK/Mylene Siegers
Foto: DOK/Mylene Siegers Foto: MyleneSiegers

'Van bezuiniging op DOK gaat iedere Delftenaar wat merken'

DELFT - In het afgelopen decennium is geen jaar voorbijgegaan dat DOK geen bezuinigingen heeft moeten doorvoeren. Het college heeft aangegeven nog eens 400.000 euro op de subsidie aan DOK te willen gaan korten. Dit komt bovenop de bezuiniging van 280.000 euro in 2020.

"Wij begrijpen heel goed dat de gemeente in zwaar weer verkeert, maar een subsidiekorting van vier ton bovenop eerdere bezuinigingen gaat grote gevolgen hebben", stelt directeur Margot Nicolaes. "DOK wordt hiermee op meerdere plekken in de dienstverlening getroffen en dat gaat iedere Delftenaar voelen. Voor de bezuinigingen op DOK wordt al zo'n zes jaar geen kaasschaaf meer gebruikt, maar ze behelzen flinke bedragen. We hebben een filiaal moeten sluiten, evenals de kunstuitleen en de muziek- en filmafdeling. Bovendien is onze afdeling voor volwassenen ingekrompen en doen we geen taaleducatie meer in het voortgezet onderwijs." Nog vier ton extra bezuinigen betekent voor DOK nog eens eenzelfde soort keuzes. "Die keuzes gaan iedereen in Delft raken, want het gaat wederom om onze vestigingen OPEN en Voorhof, de taalprogramma’s en kunst- en cultuurprogramma’s die wij op scholen draaien." Welke maatregelen het precies moeten zijn, is onduidelijk. "Het college legt dat antwoord bij ons neer. Dat maakt het heel lastig, omdat de rek er al uit is."

Laat jouw stem horen!
Margot vindt het belangrijk dat Delftenaren weten dat dit speelt in onze stad. "Iedereen gaat dit voelen. Natuurlijk hopen we dat iedereen van zich laat horen om ons te steunen via social media met onze hashtags #slechtverhaal #DOK. Wij hopen dat de preventieve, ondersteunende rol van DOK binnen cultuur, onderwijs en welzijn gezien en gewaardeerd wordt en dat de gemeenteraad dit meeneemt bij de keuze om deze bezuiniging vast te stellen. Want de ervaring leert inmiddels dat wat weg is niet meer terugkomt "