De Klaas Vaak Droomtijdloop in 2016
De Klaas Vaak Droomtijdloop in 2016 Foto:

AV De Koplopers bestaat 35 jaar!

DELFT - Op 21 Maart 1986 werd AV De Koplopers opgericht. Voorzitter Marius Schwartz praat ons bij over de hoogtepunten van de afgelopen 35 jaar én de plannen voor de komende 35 jaar.

"Wij zijn een Delftse vereniging met roots in de Delftse samenleving. In de afgelopen 35 jaar hebben wij met onze activiteiten naamsbekendheid verkregen waar wij maar wat trots op zijn. De meeste Delftenaren zullen ons kennen van het grootste sportevenement van Delft, de jaarlijkse Trompper Optiek Golden Tenloop op Hemelvaartsdag. Maar wat de meesten ook wel zullen weten is dat wij sinds jaar en dag de Kopjeslopen organiseren in de Delftse Hout, iedere tweede zondag van de maand met uitzondering van juli en augustus. Het is onwijs leuk om deze activiteiten met de vereniging te organiseren." De genoemde activiteiten kunnen dit jaar helaas niet plaatsvinden vanwege corona. Jammer, vindt Schwartz, maar het is niet anders. "Afgelopen jaar is voor ons, net als voor elke andere sportclub, vreemd verlopen. Je kan niet veel, de officiële clubtrainingen liggen stil. Toch proberen wij iedereen aan het lopen te houden. Persoonlijk ben ik trots dat we ondanks alles met succes proberen iedereen aangesloten te houden bij de club."

Plannen
Corona maakt het ook lastig om het 35-jarig jubileum van de atletiekvereniging te vieren, maar toch laten ze dit niet zomaar aan zich voorbijgaan. "Om onze geboortedag te vieren gaan we, ieder voor zich, een wedstrijd van 3,5 kilometer lopen. Iedere Koploper die een mooie actiefoto heeft en die naar ons opstuurt komt op de website. Op deze manier ontstaat toch een soort gezamenlijk evenement." En de komende jaren? "In 2021 gaan we in ieder geval nog de Klaas Vaak Droomtijdloop organiseren in de nacht dat de zomertijd wordt omgezet naar de wintertijd. Dit is een lustrumactiviteit die we eens in de vijf jaar uitvoeren. Je loopt middenin de nacht een halve marathon met een zeer snelle tijd, want de klok wordt een uur teruggezet." De opgave is verder om activiteiten te organiseren voor nóg meer Delftenaren. "Zeker het afgelopen jaar hebben veel mensen ervaren hoe essentieel bewegen is. Daar moet je ook als vereniging een nieuwe weg in vinden, samen met onze vrijwilligers. De uitdaging voor nu is om een deel van de lopers die tijdens de coronaperiode is gaan lopen, aan het lopen zien te houden: via Kopjeslopen, de Golden Ten, of beter nog, door lid te worden natuurlijk!"