Renske Oldenboom en Jos Smeets, de man die het lopend vuur verder brengt (Foto: Koos Bommelé)
Renske Oldenboom en Jos Smeets, de man die het lopend vuur verder brengt (Foto: Koos Bommelé) Foto: KOOS BOMMELE

Renske Oldenboom

Renske Oldenboom (63) is organisator van de actie 'Lopend Vuur' in Delft en vraagt aandacht voor een humaan migratiebeleid.

Waarom wilde u bij het Stadskantoor op de foto?
"Omdat wij hier afgelopen maandag een manifestatie hielden voor de actie 'Lopend Vuur'."

Wat hield die manifestatie in?
"Deze actie liep van 1 maart tot aan de Tweede Kamerverkiezingen en was een initiatief van stichting MiGreat. In veel Nederlandse steden zijn wakes gehouden om het vluchtelingenbeleid aan de orde te stellen. Vertegenwoordigers van de stichting Delftse Buur en de Delftse kerken waren hier in Delft aanwezig, om binnen de regels van de gemeente een wake te houden, gedichten voor te lezen en het vuur door te geven."

Wat is de aanleiding?
"We houden vluchtelingen nu tegen aan de grenzen van Europa, waar zij verkeren in verschrikkelijke omstandigheden. We hebben allemaal de beelden gezien van de kou in de Bosnische kampen en kinderen die in de blubber spelen. Zeker de brand in Moria heeft de ogen geopend. De situatie in de kampen is niet humaan en daar schamen wij ons voor. Voor vluchtelingen lijkt geen mooie toekomst weggelegd op dit moment."

Wat verstaat u onder een humaan migratiebeleid?
"Humanere opvang van vluchtelingen, maar daarnaast moet je natuurlijk ook iets doen in de landen van herkomst. Mensen vluchten alleen uit hun huizen als ze het er écht niet meer uithouden. Je gaat die barre tocht over zee met grote kans om te verdrinken niet zomaar maken."

Niet iedereen staat te popelen om vluchtelingen op te vangen. Wat vindt u daarvan?
"Wij zijn een rijke maatschappij en kunnen kunnen veel meer aan dan we denken. Dat merk je als je daadwerkelijk een ander helpt."

Waarom bent u zo betrokken?
"Als studentenpastor bij Motiv kom ik in contact met veel internationale studenten. Ook dit zijn mensen die ver van huis zijn en het zwaar hebben. Het is een andere doelgroep dan vluchtelingen, maar in beide gevallen gaat het om het welzijn. Dat is belangrijk."

Hoe eindigde de landelijke actie?
"Op dinsdag en woensdag ging de actie verder in Den Haag, waar Moria is nagebouwd en veel sprekers van politieke partijen aan het woord zijn geweest. Lopers uit alle hoeken van het land zijn bij elkaar gekomen in de hofstad. Bewust tijdens de verkiezingen, om aandacht te vragen voor het migratiebeleid dat anders moet."

Als burgemeester van Delft...
"...zou ik zorgen dat migranten de kans krijgen om te laten zien wat ze kunnen. Maar onze eigen burgemeester heeft daar zelf ook al oog voor!"