Horecaondernemers van Cortado, Zaferuw en Vaderloos vragen om uw hulp (Foto: Koos Bommelé)
Horecaondernemers van Cortado, Zaferuw en Vaderloos vragen om uw hulp (Foto: Koos Bommelé) Foto: KOOS BOMMELE

'Terrasuitbreiding is ook voor ons broodnodig'

DELFT - Horecaondernemers aan de Burgwal kunnen tijdelijke extra terrasruimte goed gebruiken zodra de huidige horecalockdown ten einde komt. Toch dreigen zij deze niet te krijgen van de gemeente Delft, door de voorgenomen plannen om er fietsparkeerplaatsen te creƫren. "Zijn fietsen in Delft wederom belangrijker dan ondernemers?"

Door Cheyenne Toetenel

De gemeente heeft horecaondernemers laten weten dat het ook dit jaar weer mogelijk is om een aanvraag te doen voor een tijdelijke terrasuitbreiding. Voor deze extra terrassen heeft de gemeente onlangs nieuw beleid vastgesteld, zodat de gemeente veel horecaondernemers kan steunen. Toch is zo'n terrasuitbreiding niet voor elke zaak mogelijk. De gemeente beoordeelt aanvragen aan de hand van een aantal criteria en maakt een zorgvuldige afweging. Zo wordt sterk rekening gehouden met de fietsproblematiek in de binnenstad. Door die afweging lijken Cortado, Zaferuw en Vaderloos, de drie horecazaken gevestigd aan de Burgwal, buiten de boot te vallen.

Broodnodig
"Je wordt er gewoon verdrietig van", aldus horecaondernemer Mirabell Vaderloos. "Iedereen begrijpt vast dat we net als veel andere ondernemers ontzettend hard getroffen zijn het afgelopen jaar en dat die extra terrassen broodnodig zijn. Zeker omdat wij alle drie nauwelijks ruimte hebben in onze zaken om mensen binnen te positioneren. Als we uitgaan van de nieuwe routekaart voor de horeca mogen wij bij Vaderloos binnen bijvoorbeeld slechts twee tafels kwijt, dus je snapt ook wel dat dat geen zoden aan de dijk zet." Dit is niet de eerste keer dat de horecaondernemers strijden voor hulp vanuit de gemeente. "Na de eerste lockdown hebben wij ook al actie gevoerd tegen de plannen van de gemeente om fietsenrekken bij ons voor de deur te plaatsen. Toen werden wij enkele dagen voor de opening onaangenaam verrast met de mededeling dat voor onze terrasuitbreiding geen toestemming werd gegeven. Onze actie was succesvol, want uiteindelijk werden onze terrassen gedoogd. Nu lijkt dit een stuk lastiger te bereiken, door de beleidsstukken die zijn verschenen. Maar de terrasuitbreiding is dit jaar zelfs nog harder nodig dan vorig jaar, want we hebben het afgelopen jaar nauwelijks omzet kunnen draaien."

Fietsproblematiek
Een woordvoerder van de gemeente Delft laat weten dat als voor een tijdelijk terras fietsparkeerplekken moeten verdwijnen of niet kunnen worden aangelegd, dit zwaar meeweegt in de belangenafweging. "In de Delftse binnenstad is namelijk een tekort aan fietsparkeerplaatsen. De gemeente heeft daarom in een brief aan horecaondernemers erop gewezen dat de kans groot is dat de aanvraag om extra terrasruimte in dat geval zal worden afgewezen." Mirabell vindt dat onbegrijpelijk. "Er zijn elf locaties aangewezen voor het plaatsen van extra fietsvoorzieningen, maar van de in totaal 435 extra parkeerplaatsen worden er 142 op de Burgwal geplaatst. Waarom kunnen deze plaatsen niet verdeeld worden over al die locaties? Dat zou, zeker in deze tijd met noodlijdende horeca, volgens ons eerlijker zijn." Uitstel is volgens haar ook een goede optie, zodat ook de horecazaken aan de Burgwal een mooie zomer kunnen draaien. "Veel andere ondernemers krijgen de terrassen wel, dus het voelt alsof er met twee maten gemeten wordt. Gelijke monniken gelijke kappen, dat zou het zeker dit seizoen moeten zijn zodat de Delftse horeca blijft bestaan."

Petitie
De ondernemers hopen dat de gemeente Delft ze toch tegemoet wil komen. "In een bericht heb ik wethouder Martina Huijsmans nadrukkelijk gevraagd samen met ons te zoeken naar een oplossing." Om dit kracht bij te zetten zijn de ondernemers afgelopen week een petitie gestart, die al honderden keren is ondertekend. "Wij vragen Delftenaren en andere liefhebbers van onze horecazaken ons te helpen en de petitie te ondertekenen. Deze is te vinden op onze socials."