Het bord 'Niels' wordt vervangen door 'Rijschool Haak'. Leo (l) stopt. Henk (r) gaat door. (Foto: EvE)
Het bord 'Niels' wordt vervangen door 'Rijschool Haak'. Leo (l) stopt. Henk (r) gaat door. (Foto: EvE) Foto:

Verkeersschool Niels stopt, Rijschool Haak gaat door

DELFT - De gans is definitief geland. Verkeersschool Niels is gestopt. Maar Rijschool Haak neemt het stokje over: “Hetzelfde gezicht, hetzelfde aanbod.”

“Net geen 27 jaar”, is het antwoord van Leo Hilgerson op de vraag hoelang Rijschool Niels heeft bestaan. Zo'n beetje een generatie Delftenaren haalde dus bij Leo en zijn collega's een rijbewijs. Nu stopt Leo. “Niet vanwege corona”, benadrukt hij. “Ik ga gewoon met pensioen en ik was dus al aan het afbouwen.” Door corona verloopt zijn afscheid wel anders dan hij zich voorgesteld had: “Ik had rustig afscheid willen nemen van mijn laatste leerlingen, maar helaas, op 14 december was het in één klap klaar.” Uiteraard heeft Leo er wel voor gezorgd dat zijn leerlingen verder kunnen: “Mijn examenkandidaten zijn netjes aangemeld, en we hebben iedereen in kennis gesteld dat ik stop, maar dat mijn collega Henk doorgaat. En onze collega Xandra beraadt zich nog op de weg die ze wil gaan.”

Erfenis
Henk Haak reed maar liefst 22 jaar samen met Leo. Hij besloot onder zijn eigen naam door te gaan: Rijschool Haak. “Die naam bestond al en ook de URL www.rijschool-haak.nl had ik al eerder geregistreerd. Toen mijn leerlingen hoorden dat Verkeersschool Niels stopte, hebben ze allemaal aangegeven dat ze bij mij door wilden. En ik kreeg er ook leerlingen van Leo bij.” Dat is niet de enige 'erfenis' die Henk krijgt: “Hij heeft ook mijn auto overgenomen”, vertelt Leo. “Een Hyundai I30. Echt nog zo goed als nieuw, want ik heb hem vorig jaar pas gekocht, maar kon er door de coronacrisis maar weinig mee rijden.” Uiteraard moest de auto wel opnieuw beletterd worden: “Wie goed kijkt ziet dat er overeenkomsten zijn tussen mijn logo en dat van Leo, in lettertype en de uitstraling”, legt Henk uit. “Dat heb ik bewust zo gekozen. Niet alleen om daarmee de continuïteit te benadrukken, maar ook als eerbetoon aan onze 22-jarige samenwerking. In mijn logo zijn ook de contouren van de auto van Leo terug te vinden.”

Hetzelfde lesaanbod
Voor de huidige leerlingen verandert er niet veel, benadrukt Henk: "Ze zien hetzelfde gezicht, en krijgen hetzelfde lesaanbod aan vaardigheden.” Helaas kan Henk door de coronamaatregelen en de avondklok nog niet vol aan de bak: "Daarom is de agenda nog erg vol. Zodra er meer versoepelingen komen, krijg ik ook weer meer mogelijkheden.” Leo kijkt ondertussen uit naar zijn pensioen: "Ik heb nog genoeg leuke dingen om te doen. En op de achtergrond zal ik Henk waar nodig echt nog wel een beetje steunen.”
Meer weten? Kijk op www.rijschool-haak.nl of neem telefonisch contact op via tel. 06-22933577.