Leo Quack genoot zonder drankje, maar met volle teugen van de onthulling van de 'jukebox' in de Warmoezierstraat. (foto: Koos Bommelé)
Leo Quack genoot zonder drankje, maar met volle teugen van de onthulling van de 'jukebox' in de Warmoezierstraat. (foto: Koos Bommelé) Foto: KOOS BOMMELE

Bij nacht en ontij met Leo Quack

De verkiezingsdag komt steeds dichterbij. Sterker nog: de zeventigplussers mogen hun stem al een tijdje via de post uitbrengen. Ik wil geen stemadvies geven, maar vind de vele kritiek die het demissionair kabinet op dit moment te verduren krijgt buiten alle proporties. Op het moment dat je met een nieuw probleem te maken krijgt, moet je op zoek naar nieuwe maatregelen. Hierbij luistert het kabinet naar mensen die geacht worden er echt verstand van te hebben. Dan is het altijd maar de vraag wat werkt. Ik moet zeggen dat als we naar de landen om ons heen kijken, we het hier helemaal niet zo slecht voor elkaar hebben. In dat opzicht vind ik dat ze een pluim verdienen en niet de hoon die ze op televisie door de zogenaamde deskundigen krijgen toegewuifd. Erg bijzonder om te zien hoeveel virologen Nederland ineens heeft. Ook hier blijkt maar weer eens dat de beste stuurlui aan wal staan en dat maar al te graag op tv laten blijken.

Hutje mutje
Verder heb ik weinig begrip voor de mensen die massaal de parken intrekken en hutje mutje op elkaars lip gaan zitten. Datzelfde geldt trouwens voor de mensen op onze prachtige Markt. Natuurlijk ben ik de lockdown ook beu, maar als we op deze manier met de regels blijven omgaan, zal hij alleen maar langer duren. En dan heb ik het nog niet eens over de rotzooi die deze mensen, die de natuur opzoeken om ervan te genieten, achterlaten.
Voor wat betreft de verkiezingen houd ik mijn hart vast. Er is al zo'n grote staatsschuld en als we niet oppassen, loopt die alleen maar verder op. Verder valt het me op dat er maar weinig partijen zijn die zich echt onderscheiden. We zullen het zien. Waar ik altijd moeite mee heb, zijn de berichten dat de veestapel gehalveerd moet worden. Als land zijn we één van de grootste groente- en vleesexporteurs ter wereld. Op het moment dat we de veestapel als het braafste jongetje van de klas halveren, dan staan ze in andere landen handenwrijvend klaar om in de achtergelaten krater te springen en schiet de wereld er als geheel voor wat betreft de klimaatproblematiek helemaal niets mee op.

Tee Set
Gelukkig was er onlangs ook nog ruimte voor iets leuks. Op de hoek van de Buitenwatersloot en de Warmoezierstraat, de straat waar Peter Tetteroo heeft gewoond, zijn de beginregels van Ma belle amie van Tee Set op een gevel geplaatst. Verder is het elektriciteitskastje omgetoverd tot jukebox, waarmee je met een QR-scanner liedjes van Delftse bands uit verschillende decennia kunt beluisteren. Het is een prachtig initiatief en ik heb met de Hoffotograaf en sympathisanten van Tee Set en andere Delftse bands uit die tijd getuige mogen zijn van de onthulling door wethouder Bas Vollebregt. Ondanks dat er geen drankjes waren en de coronamaatregelen uiteraard golden, was het toch best nog even gezellig op die anderhalve meter van elkaar.
De laatste berichten ten opzichte van het virus stemmen me overigens positief. Ten eerste werd in de persconferentie van afgelopen maandag duidelijk dat als het aantal besmettingen daalt, het misschien mogelijk is om in april de terrassen te openen. Dat zou heerlijk zijn! Als je daarnaast hoort dat bepaalde evenementen plaatsgehad hebben zonder dat ze tot extra besmettingen hebben geleid, is dat heel fijn. Verder heb ik er alle vertrouwen in dat het vaccineren binnenkort op grote schaal gaat gebeuren. Ik zou iedereen willen aanraden gewoon zo'n spuit te gaan halen, want wie snakt er nu niet naar om een biertje te drinken op een terras? Hoe eerder we allemaal gevaccineerd zijn, hoe sneller dat weer kan. En Koningsdag zal er nog niet in zitten dit jaar, maar misschien zijn er in de zomer en in het najaar wel evenementen die door kunnen gaan. Laten we het hopen!