Tot hun grote opluchting konden de spelers van Full Speed deze week voor het eerst sinds lange tijd, zij het in groepjes van vier, weer wat uitgebreider trainen. Wat is er dan leuker dan een afwerkoefening? (foto: Roel van Dorsten)
Tot hun grote opluchting konden de spelers van Full Speed deze week voor het eerst sinds lange tijd, zij het in groepjes van vier, weer wat uitgebreider trainen. Wat is er dan leuker dan een afwerkoefening? (foto: Roel van Dorsten) Foto: Roel van Dorsten

Clubs hopen door versoepelingen senioren meer te kunnen bieden

DELFT - Aanstaande maandag is het een jaar geleden dat de eerste lockdown inging. Weinig mensen vermoedden dat we een jaar later nog steeds niet samen konden sporten. Hoe staan de Delftse voetbalverenigingen ervoor?

Door: Alphons de Wit jr.

Sjaak Lispet, voorzitter van Full Speed, vindt er maar niets aan. "Met dit weer wil je graag naar de stad om op een terrasje een biertje te drinken en natuurlijk wil je ook je favoriete voetbalclub van dichtbij volgen. Het is een hard gelag dat dat op dit moment niet mogelijk is."
Toch gebeurt er nog voldoende op sportpark Kerkpolder. "Voor de jeugd is er ontzettend veel te doen. De trainingen gaan gewoon door en in het weekend worden er toernooien georganiseerd. De jeugd heeft het bijna nog drukker dan in de tijd dat de competities doorgaan. Voor de senioren ligt dat toch wat anders."

Geen zorgen
Toch maakt 'El Presidente' zich geen zorgen over het voortbestaan van de club. "We overleven nog steeds en zoals ik al zei, is er voor de jeugd nog genoeg te beleven. Gelukkig kregen we maandag te horen dat iedereen weer in groepjes van vier het veld op kan, maar we zouden zo graag iets meer willen doen voor onze seniorenleden. Het vervelende is dat er op dit moment op sportief gebied niet meer dan dat kan vanwege alle geldende beperkingen. Daarom zijn we hard aan het filosoferen over een compensatieregeling, zodat we ze op een andere manier tegemoet kunnen komen."
Ook op financieel gebied maakt Lispet zich geen grote zorgen. "Tijdens de lockdown is het aantal jeugdleden gegroeid. Het aantal afmeldingen bij de senioren is op de vingers van één hand te tellen en ik moet zeggen dat de voorzieningen vanuit het Rijk helemaal zo slecht niet zijn. Daarnaast heeft de gemeente over een periode ook de huur van de velden kwijtgescholden. Vanuit de Sportraad is het verzoek gekomen om dit voor alle sportverenigingen opnieuw te doen, maar of hier gehoor aan wordt gegeven, is nog maar de vraag. Het is voor nu dus vooral zaak om de hand op de knip te houden."
Begrip
Lispet merkt dat daar vanuit het ledenbestand alle begrip voor is. "We zijn een echte familievereniging en veel van onze leden lopen hier al van kinds af aan rond. De zeggen echt niet zo snel 'Barst maar met je zootje'."
Sterker nog: "We hebben een heel enthousiaste en betrokken vriendenclub die ervoor zorgt dat we het complex wat kunnen opknappen. We zitten inmiddels al achtendertig jaar op deze lokatie en vinden het weleens tijd voor een nieuw kleurtje. Daarnaast hebben de vrienden ons ook in staat gesteld om nieuw meubilair aan te schaffen. Zo wordt de accommodatie alleen maar mooier."
Ook bij SV Den Hoorn is er genoeg leven op het complex. "Want onze jeugd blijft gewoon trainen en onze vrijwilligers lopen het vuur uit de sloffen om in het weekend allemaal toernooien en wedstrijden te organiseren. Het is bijzonder om te zien hoe creatief ze hierin zijn", vertelt voorzitter Frank van Mil, die nooit had verwacht na een jaar nog met een lockdown geconfronteerd te worden. "We hebben nog een tijdje een huisartsenpost op ons complex gehad en ik had gedacht dat we er voor de zomer wel zo ongeveer vanaf zouden zijn. Al met al is het dus een grote domper."

Lastig
Net als bij Full Speed is het voor Den Hoorn lastig om leuke dingen voor de senioren te organiseren. "We hebben vanaf het begin de mogelijkheid open gelaten om in tweetallen op het complex te trainen, maar dat werden ze op termijn toch ook zat. Gelukkig kunnen onze leden tot 27 jaar sinds ruim een week weer in grotere groepen samen trainen en kregen we maandag te horen dat ook de oudere senioren het veld weer op mogen. Van onze 7-tegen-7-ploegen begreep ik al dat ze niet kunnen wachten om zondag, zij het met zijn vieren, het veld op te mogen."
Ook bij de Midden-Delflanders blijft het ledenbestand aardig op orde. "We hebben niet meer opzeggingen gekregen dan in andere jaren. Ik denk dat het ook wel een verschil maakt dat we wel aan het huidige seizoen zijn begonnen."
Den Hoorn hecht er ook waarde aan om het contact met de sponsoren warm te houden. "Zo hebben we Den Hoorn-mondkapjes laten maken, hebben we ze twee keer bedankt met een pagina in deze krant en hebben we ze met de Kerst een anderhalvemetersjaal gestuurd. Zo proberen we toch een beetje in beeld te blijven."
Volgens Van Mil is er wel een lichtje aan het einde van de tunnel. "Als op 1 juli iedereen is gevaccineerd heb ik er goed vertrouwen in dat we volgend seizoen weer gewoon mogen doen wat we het liefst doen: voetballen."