De weekmarkt op donderdag
De weekmarkt op donderdag Foto:

BURGERS VAN DELFT - literaire audiotour door Delft

DELFT - Deze literaire wandeling gaat over geboren en getogen inwoners van Delft, de Delvenaren, maar ook over personen die, soms komend van heinde en ver, zich in Delft vestigden: de Delftenaren. Volgens overlevering moet dit onderscheid gemaakt worden. Het gaat hier over gewone en ongewone Delftbewoners, over vogels van diverse pluimage zoals volkspoëten, postbezorgers, huisvrouwen, feministen, zwerfafvalpakkers, gastarbeiders en cafégangers.

Volksdichters
Het Oude Gasthuis in Delft was in het hele land bekend vanwege de bestrijding van de pest, de grote epidemie in de 16e eeuw. Om het gasthuis in de economisch zware tijden uit de financiële moeilijkheden te halen, werden populaire loterijen georganiseerd. De deelnemers schreven een berijmde spreuk en leverden die in tegen betaling. De prijzen bestonden uit zilveren en gouden schalen, kannen en bekers.
Landvoogdes Margaretha van Oostenrijk uitte bij het Delftse stadsbestuur haar ongenoegen over de loterij, vanwege de zeer scandaleuze en ketterse spreuken die werden ingezonden. Zij schreef dat dit de aanzet zou kunnen zijn tot 'meerder quaat' en verzocht dringend er streng op toe te zien dat dergelijke spreuken niet meer werden voorgelezen en in de prijzen zouden vallen. De wandeling begint met twee voorbeelden van deze Delftse volkspoëzie uit de trekking van 1564.

Marktbezoekers en
gastarbeiders
Sinds eeuwen vinden op de Markt marktdagen plaats, zoals de huidige weekmarkt op donderdag. Schrijfster Gerdy van der Stap groeide op in de Wippolder, waar haar roman Nestspel zich voornamelijk afspeelt. Hoofdpersoon Renee worstelt zich door de puberteit. De wandeling eindigt met twee scenes uit de roman waarin Renee met haar moeder kaas koopt op de markt en over de komst van de eerste gastarbeiders in de Wippolder.

Afbeelding