Mo voetbalt al sinds hij kan lopen (Foto: Koos Bommelé)
Mo voetbalt al sinds hij kan lopen (Foto: Koos Bommelé) Foto: KOOS BOMMELE

'Prof of niet, mijn ervaringen kan niemand mij meer afpakken'

DELFT - Delft barst van de sporttalenten die een belofte voor de toekomst zijn. Zo ook de twaalfjarige Mohammed Oulad Chaib, die het grootste gedeelte van zijn jeugd doorliep bij SV Den Hoorn en sinds dit seizoen voetbalt bij Excelsior.

Door Cheyenne Toetenel

Mo, zoals de meesten hem noemen, zit in groep 8 op basisschool De Schatkaart en speelt na schooltijd graag buiten. Voetballen doet hij het liefst. Niet alleen op het veldje in de buurt, maar vooral ook op de club. Bij SBV Excelsior Rotterdam traint hij vier keer per week. Elke vrijdag traint hij nog een uurtje extra, bij voetbalschool NIRO Legacy in Delft.

Voetbalfamilie
"Voetballen doe ik al sinds ik kan lopen", vertelt Mo. "Toen nog thuis met mijn vader en oudere broer die vroeger ook allebei voetbalden, en vanaf mijn vijfde jaar bij de scoorties van SV Den Hoorn." Na een jaar stroomde Mo door naar de F'jes en vervolgens de JO9. De JO10 mocht hij door zijn talent overslaan, waardoor hij in de JO11 terechtkwam en dus met oudere teamgenoten speelde. Daar sloeg tóch de twijfel toe of een overstap naar een andere club niet nodig was. "Het was een lastige beslissing, want aan de ene kant wilde ik graag bij mijn team en leeftijdsgenoten blijven, maar aan de andere kant zocht ik naar meer uitdaging. Uiteindelijk besloot ik toch te kijken naar andere clubs en ben ik naar Westlandia gegaan." Zijn tijd bij de Westlandse club was van korte duur, want een half jaar later viel hij tijdens het Westlands Kampioenschap Zaalvoetbal op bij de scout van Excelsior en werd hij uitgenodigd om stage te komen lopen bij de Rotterdamse club. "Dat was bijzonder. Zeker omdat ik met dat kampioenschap niet zeker wist of ik mee mocht doen, door een blessure aan mijn enkel eerder die week. Uiteindelijk kon het toch, en heeft ons team de finale gewonnen. Vlak daarna ontving ik de uitnodiging van Excelsior. Ik vind het een groot compliment dat ik uit zo veel spelers ben uitgekozen." Wat begon als een stage, mondde uit in een nog groter succes. "Excelsior vroeg mij te blijven en in het nieuwe seizoen mee te spelen. Nu speel ik mijn eerste officiële seizoen bij de club." Een vreemd jaar om te starten. "Al vrij snel in het seizoen werd bekend dat de competitie niet meer kon doorgaan, waardoor het nu alleen mogelijk is om te trainen en onderling toernooitjes te houden. Hopelijk mogen we snel weer echte wedstrijden spelen, maar dat is natuurlijk afwachten." Mo maakt deel uit van de JO12, maar speelt in de JO13-2 competitie. "Een groot verschil, want dat betekent dat we op een heel veld mogen spelen in plaats van een half veld."

Prestaties
Dat Mo is gescout door Excelsior ziet hij als het mooiste moment uit zijn 'carrière', maar er zijn meer prestaties waar hij trots op is. "Het was mooi om een aandeel te hebben in het winnen van het Westlandse Kampioenschap en de districtsbeker. Op beslissende momenten doelpunten maken, dat doet je goed." Meestal staat Mo als verdedigende middenvelder op 6, de positie waarop hij ook uitblonk toen hij werd gescout. Waar hij goed in is? "Afstandsschoten en de bal onderscheppen zijn mijn kwaliteiten. Maar ik ben ook mentaal sterk. Dat is mij bijgebracht door Jelmer de Zwart, mijn trainer bij SV Den Hoorn. Hij heeft mij veel discipline bijgebracht en mij geleerd dat ik respectvol moet voetballen, zelfs als een tegenstander mij natrapt of aan mij trekt. Daarmee bereik je het meest. Maar sowieso heb ik veel geleerd van alle trainers die ik ooit heb gehad. Zij hebben mij allemaal geholpen om verder te komen." Bijleren blijft Mo ook nu nog doen. "Bij Excelsior trainen we voluit, en daarnaast werk ik bij NIRO aan mijn aandachtspunten. Wat ik bijvoorbeeld nog kan verbeteren is mijn linkerbeen, maar ook het veld scannen en vooruitdenken. Daar train ik hard op." In Frenkie de Jong ziet Mo iemand waarvan hij veel kan leren. "Hij is ook een verdedigende middenvelder, en echt een goede voetballer."

Doel
"Natuurlijk wil ik profvoetballer worden, van mijn hobby mijn werk maken, maar plezier is het belangrijkste. Dit seizoen heb ik een paar mooie wedstrijden mogen spelen, onder meer tegen Den Bosch, ADO Den Haag en VVV Venlo. Of ik nu prof word of niet, die ervaringen kan niemand mij meer afpakken. Voor nu is mijn doel om in het eerste van Excelsior terecht te komen, de club waar ik goed ben ontvangen en het erg naar mijn zin heb. Als dat lukt, zie ik daarna wel wat de volgende stap is. "

Ken jij ook een jong sporttalent uit de regio, iemand die veelbelovend is voor de toekomst? Mail dan naar redactie@delftopzondag.nl en wie weet...!