Foto: Koos Bommelé
Foto: Koos Bommelé Foto: KOOS BOMMELE

Eveline van Amstel

Eveline van Amstel (51) gebruikte de coronatijd om maar liefst drie boeken uit te brengen, met drie verschillende genres.

Waarom bij de Zuidkolk op de foto?
"Dit vind ik een mooi plekje vanwege het mooie zicht op Delft, maar het is ook vlakbij de voormalige Irenetunnel. Eens viel een graffititekening mij op met daarop het hoofd van een kind en de tekst 'the danger zone'. Daar heb ik een foto van genomen met de gedachte dat dit een mooie coverfoto zou zijn voor een boek dat ik ooit wilde schrijven."

Wat is uw achtergrond?
"Als docent heb ik altijd geschiedenis en Nederlands gegeven op diverse middelbare scholen in verschillende steden. Sinds 2015 heb ik een eigen taalschool en geef ik pianoles."

Wanneer kwam uw passie voor schrijven naar buiten?
"Toen ik op de lagere school zat, vond ik lezen zo leuk dat ik de hele bibliotheek uitlas. Lezen en schrijven ligt een beetje in elkaars verlengde. Zodoende ontdekte ik later mijn passie voor schrijven."

Wanneer begon het schrijven van boeken?
"Eigenlijk schrijf ik al tientallen jaren, maar al die verhalen moesten nog worden afgemaakt. Door corona kreeg ik hier meer tijd voor en heb ik meteen doorgepakt."

Wat zijn het voor boeken?
"De dichtbundel 'Sprekend God', het historische boek 'Strijd de goede strijd des geloofs - Een portret van dominee Jan van Amstel' en nu het jeugdboek 'Danger zone, uit het dagboek van een juf'. Het is mijn streven om van alle genres die er zijn één keer een boek te schrijven en daarna te bepalen waar ik mee wil doorgaan. Ik zie het als een ontdekkingstocht."

Waar laat u zich door inspireren?
"Voor het historische verhaal ben ik in mijn familiegeschiedenis gedoken, zoekend naar het verhaal over mijn opa Jan van Amstel. De gedichten komen uit de christelijke traditie. Mijn werk als docent vormde inspiratie voor mijn jeugdboek."
Waar gaat 'Danger zone' over?
"Het is realistische fictie waarin duidelijk wordt dat gangs niet alleen ‘s nachts op straat voor onveiligheid zorgen, maar ook binnen de school. Hoewel het verhaal verzonnen is, zit er wel een boodschap in. Gangs en drillrap zie je steeds vaker. Het is belangrijk dat we ons meer gaan inzetten om deze jongeren op andere gedachten te brengen."
Volgen meer boeken?
"Momenteel werk ik een aan roman die zich afspeelt in Vlaanderen, over een CEO die niet beseft dat hij zijn zakken niet zomaar vol kan stoppen zonder dat dit het bedrijf schaadt."

Als burgemeester van Delft...
"...zou ik op scholen coaches aanstellen die fulltime bezig zijn met leerlingen die dropouts dreigen te worden.”