Hans wil met Op-Nieuw iedereen een kans geven op een passende plek op de arbeidsmarkt (Foto: Koos Bommelé)
Hans wil met Op-Nieuw iedereen een kans geven op een passende plek op de arbeidsmarkt (Foto: Koos Bommelé) Foto: KOOS BOMMELE

YPENBURG - Hans van der Burgh heeft een passie voor mensen én fietsen. Die combinatie resulteerde acht jaar geleden in de oprichting van Stichting Op-Nieuw.

Door Cheyenne Toetenel

Hans werkte als docent op een praktijkschool, waar hij nogal wat vroegtijdige uitval merkte. "Soms is regulier onderwijs niet voldoende om kinderen te stimuleren aan hun toekomst te werken. Er zijn jongeren die brutaal zijn, boos of opvliegend, maar zo word je niet geboren. Je wordt zo door omstandigheden waarmee je in het leven te maken krijgt." Hans wil deze kinderen met Op-Nieuw graag een tweede kans geven.

Op-Nieuw
Stichting Op–Nieuw is een sociale partij die het nét even anders aanpakt dan andere, vertelt Hans. "Wij willen iedereen een kans geven op een passende plek op de arbeidsmarkt. Met onze 2wieleracademie bieden wij een opleiding met baangarantie, wat uniek is als stichting zijnde. Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt worden door ons opgeleid tot ze helemaal bedrijfsvaardig zijn, we helpen ze aan een betaalde baan en blijven ze ook dan nog wekelijks coachen zodat wij er zeker van kunnen zijn dat onze cliënten een mooie toekomst tegemoet gaan." Om dit te kunnen bereiken is het van belang om bij de cliënten veranderingen te kunnen bewerkstelligen op het gebied van zelfvertrouwen, houding en gedrag en het inzichtelijk maken van de aanwezige kwaliteiten, beperkingen en vaardigheden. "Door de begeleiding die wij bieden zie je dat onze mensen meer vertrouwen en inzicht verkrijgen. Dat is belangrijk bij het vinden van een leuke baan." Manager Ingrid Verwiel is nauw betrokken bij dit proces. "Samen vormen wij een goed team. Ingrid heeft een administratieve achtergrond, die zij ook weer kan inzetten om onze cliënten te helpen bij voor hen lastige kwesties." Naast de mogelijkheid om mensen op te leiden, biedt Op-Nieuw ook dagbesteding die bedoeld is om structuur te bieden en een zinvolle invulling aan de dag te geven. Daarnaast begeleiden ze ex-gedetineerden bij hun reclassering. "We werken met zo'n diverse doelgroep, dat dit werk een mooie uitdaging voor ons blijft." Momenteel heeft Op-Nieuw nog plek voor drie cliënten. "Dat kunnen dagbesteders zijn, mensen uit de reclassering, of mensen die bij ons een opleiding willen volgen. Die mogelijkheid is er overigens ook voor particuliere geïnteresseerden."
Ontwikkeling
In de acht jaar dat Stichting Op-Nieuw bestaat hebben er al flink wat mooie ontwikkelingen plaatsgevonden. "In 2012 begonnen we deze sociale onderneming als kleine kringloopwinkel om mensen te trainen in detailhandel, inkoop en verkoop. Later verlegden wij de focus naar de fietsenmakerij, wat een groot succes werd. Particulieren konden vanaf dat moment voor een lage prijs fietsen laten repareren door onze mensen, of een betaalbare tweedehands fiets bij ons kopen. Inmiddels hebben wij met Lex de Mobiele Fietsenmaker in huis gehaald. Als ervaren fietsenmaker neemt hij de jongeren mee op pad, zodat zij kunnen helpen het vak op locatie uit te oefenen."

Verhuizing
Begin december verliet Stichting Op-Nieuw het vertrouwde stulpje in Poptahof om een nieuwe uitdaging aan te gaan bij Rataplan Ypenburg, aan de Laan van Waalhaven 213a. "Van deze verhuizing hadden wij hele mooie verwachtingen, door de grote aanloop van klanten in de kringloopwinkel, maar helaas gooide de lockdown roet in het eten. We hebben al zes weken lang geen cent verdiend, terwijl vaste lasten doorlopen." Een goed gesprek met de directie van Rataplan zorgt nu tóch voor een sprankje hoop. "We krijgen huurkorting, extra ruimte om onze fietsen te verkopen en onze fietsenwerkplaats kan weer open." Toch is alleen dit niet voldoende om te blijven bestaan. "Om deze lastige tijd te overleven, hebben wij klanten nodig. We zijn een sociaal bedrijf, maken goede fietsen voor mooie prijzen en hebben de Mobiele Fietsenmaker voor wie liever niet de deur uitgaat. Door ons in te schakelen, kunnen wij ook weer overleven." Voor Hans blijft welzijn wél altijd belangrijker dan welvaart. "Ik verdien hiermee geen stuiver, maar dat maakt me geen reet uit. Waar ik mij nu wel zorgen om maak, is het voortbestaan van de stichting die ik met zoveel liefde en passie heb opgezet. Het is zó belangrijk voor de toekomst dat wij de doelgroep die wij bedienen sociaal kunnen helpen. Zij die uit het vizier zijn bij de gemeente, bij het UWV in het wachtkamertje zitten, verdienen de eerlijke kans die wij ze geven."