Op golf raakt Quint nog lang niet uitgekeken
Op golf raakt Quint nog lang niet uitgekeken Foto:

'Uiteindelijk hoop ik handicap 0 te behalen'

SCHIPLUIDEN - Onze regio barst van de sporttalenten die een grote belofte voor de toekomst zijn. Zo ook de dertienjarige Quint Hulsman die graag duidelijk wil maken dat golfen écht niet alleen voor ouderen is. Hij slaat namelijk graag een balletje bij Golfbaan Delfland.

Door Cheyenne Toetenel

Quint gaat naar de tweede klas van de havo en heeft flink wat hobby's, die vrijwel allemaal in de sporthoek te vinden zijn. "Ik snowboard en ski graag op wintersport, maar hier in Nederland golf ik het liefst."

Eerste golflessen
De dertienjarige heeft in zijn relatief korte bestaan al flink wat sporten beoefend. "Voetbal heb ik een jaartje gedaan, hockey zo'n vijf jaar. Uiteindelijk raakte ik daarop uitgekeken en was het niet goed te combineren met golf. Snowboard- en skilessen heb ik ook gevolgd, maar daar moest ik mee stoppen omdat deze op dezelfde dag vielen als mijn golflessen." Golfen doet Quint al sinds zijn vijfde jaar. Waarom? "Omdat het leuk is!" Het idee om te gaan golfen ontstond door zijn ouders die al regelmatig op de golfbaan te vinden waren. "Samen met mijn broer ben ik een keer meegegaan en eigenlijk beviel dat meteen goed. Mijn broer gaat af en toe als hij zin heeft, maar ik volg al jaren wekelijks lessen om beter te worden in de sport." Dat golf niet zozeer een teamsport is, vindt hij totaal niet erg. "Je hebt wel goed contact met andere golfers, zo train je samen en speel je in de competitie soms met twee spelers, maar bent niet afhankelijk van een team. Fouten die gemaakt worden heb je volledig aan jezelf te danken. Dat vind ik persoonlijk een prettig gevoel, dat je alles in eigen hand hebt."

Talententeam
De jonge golfer maakt al een paar jaar deel uit van het talententeam van Delfland. "Elke vrijdag train ik met andere talentvolle jongeren om onze slag te verbeteren. Ook speel ik veel wedstrijden. De bedoeling is elk weekend. Daarnaast ben ik regelmatig op de baan te vinden met mijn moeder om te oefenen, al is dat in coronatijd wat lastiger omdat de banen al vroeg zijn gereserveerd voor de hele week. Dat heeft te maken met andere banen die dicht zijn. De gebruikelijke lessen met het talententeam zijn ook even gestopt, maar ik volg nu wel de winterlessen."

Ontwikkeling
Ook Quint heeft uiteraard een weg afgelegd om in het talententeam te eindigen. "Op mijn vijfde stond ik al ballen af te slaan, soms te putten of te chippen. Dat ik zo jong ben begonnen heeft geholpen bij mijn ontwikkeling binnen de sport." Nu, jaren later, golft Quint in de zomer één tot vier keer per week en in de winter één keer per week. "Dat is niet veel, maar toch gaat golfen mij goed af. Veel mensen zeggen dat het bij mij te makkelijk gaat. Ze zien talent in mij." Waar dat talentvolle hem nou precies in zit, vindt Quint lastig om te benoemen. "Ik denk echt dat het alles bij elkaar is, wat zorgt voor goede resultaten."

Doel
De prestatie waar Quint trots op is, is dat hij twee jaar geleden het Delfland Jeugd Open Toernooi heeft gewonnen. "Maar als ik nog wat verder terugkijk, is het de eerste wedstrijd ooit die ik heb gewonnen op de kleine baan. Toen was ik een jaar of zes." Quint timmert goed aan de weg en heeft natuurlijk ook een doel voor ogen: "Handicap 0 halen, het liefst binnen tweeënhalf jaar. Nu zit ik, volgens de nieuwe handicapregeling, op 10.8." Waar hij voorheen -met een hogere handicap- tegen mensen met eenzelfde niveau moest, is dat sinds een half jaar geleden anders voor hem. "Ik zit nu binnen de grens van de handicaps die geen voordeel meer krijgen binnen competities. Niet alleen moet ik het nu opnemen tegen golfers met een handicap die gelijkwaardig is aan de mijne, maar ook tegen golfers met bijvoorbeeld handicap 0. Dat maakt het eigenlijk onmogelijk om te winnen binnen deze nieuwe competitie. Daar zal ik eerst de komende twee jaar hard voor moeten werken en mijzelf nog verder moeten ontwikkelen."

Aanrader
Quints boodschap voor kinderen die denken dat golf een 'oude mensen'-sport is? "Je moet het zelf eens gaan proberen, dat is zeker een aanrader. Dan zul je zien dat golf ook heel leuk is als je jong bent. Het is niet voor niets dat ik op andere sporten uitgekeken ben geraakt en golfen nog altijd met veel plezier doe."

Ken jij ook een jong sporttalent uit de regio, iemand die veelbelovend is voor de toekomst? Mail dan naar redactie@delftopzondag.nl en wie weet verschijnt hij of zij volgende week in Delft op Zondag!