Ook op de Koningin Emmalaan hebben bewoners vanaf maandag een parkeervergunning nodig(Foto: Demi van der Weele)
Ook op de Koningin Emmalaan hebben bewoners vanaf maandag een parkeervergunning nodig(Foto: Demi van der Weele) Foto:

'Wij zijn overrompeld door het nieuwe parkeerbeleid'

DELFT - Vanaf maandag geldt in de gehele Wippolder betaald parkeren. Hiermee hoopt de gemeente meer parkeerplekken vrij te houden voor de bewoners van de wijk. Totaal overbodig vinden velen. "Wij ervaren hier helemaal geen parkeeroverlast. Dit lijkt eerder een manier om het grote geldtekort van de gemeente weer een beetje recht te trekken."

Door Cheyenne Toetenel

Vorig jaar heeft de gemeente besloten tot de zogeheten parkeertransitie. "De essentie is dat we parkeerproblemen willen voorkomen en niet achteraf oplossen", vertelt een woordvoerder van de gemeente. "Er is toen aangegeven waar betaald parkeren zal worden ingevoerd, onder meer in de Wippolder." Vanaf 1 februari kunt u van maandag tot en met zaterdag tussen 12.00 uur en 24.00 uur alleen nog tegen betaling uw auto parkeren in de wijk. Bewoners hebben voortaan een parkeervergunning nodig, die ze 100 euro per jaar kost voor de eerste auto en voor elke volgende auto 200 euro per jaar.

Parkeerdruk
Dat dit nieuwe beleid wordt ingevoerd, heeft volgens de gemeente alles te maken met de toenemende parkeeroverlast in de wijk. "In delen van Wippolder is de parkeerdruk groot en in de nabije toekomst zal die druk nog groter worden, waardoor het voor bewoners steeds moeilijker zal worden om een parkeerplek dichtbij de woning te vinden." Het noordoostelijke deel van de Wippolder heeft nu al te maken met parkeeroverlast, zo klinkt het uit de gemeente. "Andere delen van de Wippolder hebben nu nog weinig parkeeroverlast, maar krijgen daar wel mee te maken als we geen betaald parkeren invoeren." De gemeente stelt dat "veel mensen hun auto in de Wippolder parkeren terwijl zij daar niet wonen of een bedrijf hebben, bijvoorbeeld om de binnenstad of de TU Campus te bezoeken." Door betaald parkeren in te voeren denkt men dat er meer parkeerruimte voor bewoners en bedrijven in de wijk komt.

Onvrede
De onderbouwing voor het nieuwe beleid is volgens veel bewoners 'onzin'. "Nooit eerder heb ik vernomen dat er een parkeerprobleem zou zijn in de Wippolder", aldus bewoonster Anke van Lon. "Ik kan altijd mijn auto kwijt in de straat en negen van de tien keer pal voor mijn huis. Dat ervan wordt uitgegaan dat in de toekomst een parkeerprobleem zal ontstaan in het gebied waar dit nu niet het geval is, is slecht onderbouwd. Laten we eerst eens afwachten of het thuiswerken ook ná corona blijvend is." Ook Sjaak Stuurman geeft aan zich niet te kunnen vinden in de bevindingen van de gemeente. "Ik heb echt werkelijk nooit problemen met parkeren gehad in de zeven jaren die ik hier nu woon. Het is waarschijnlijker dat dit gewoon een manier is om het grote geldtekort van de gemeente weer een beetje aan te vullen."

Financieel
Dat laatste denken er meer, zo ook Stephen Peters. "De hele kwestie hangt samen met de verliesgevende parkeergarages die zijn ondergebracht in een onderneming welke eigendom is van de gemeente Delft. Om de rendabiliteit van deze onderneming en daarmee het verlies en financieel risico van de gemeente te beperken is de gemeente al jaren bezig om de tarieven en de gebieden van betaald parkeren drastisch te verhogen en te vergroten, alsmede om de handhaving hierop drastisch op te voeren." Peters spreekt algemeen gezien van "kansloos beleid waarbij een hoog financieel risico vooruit wordt geschoven en hierbij burgers, ondernemers en bezoekers van Delft onnodig veel moeten mee betalen." Sabine Jahnichen valt om specifieke redenen over de invoering van de parkeervergunning. "In dit deel in de Wippolder wonen veel minima en mensen die aangewezen zijn op een sociale huurwoning. Waarom extra geld van ze innen door de invoering van een parkeervergunning, terwijl er helemaal geen parkeerprobleem is? Onder valse voorwendselen worden arme mensen verplicht om een dure parkeervergunning aan te schaffen. Schandalig."

Communicatie
Van Lon vindt het meest kwalijke dat bewoners net voor Kerst moesten vernemen dat zes weken later de parkeervergunning zou worden ingevoerd. "Stomverbaasd was ik." Zij uit haar onvrede over de manier waarop met de bewoners is gecommuniceerd. "Kan een gemeente in 2021 nog steeds zonder overleg met belanghebbenden een regeling invoeren? Kan de gemeente Delft na zoveel eerdere situaties waarin ze teruggeroepen moest worden, nog steeds zonder overleg met de bewoners een beleid doorvoeren? Ja, dat kan dus nog steeds." De woordvoerder van de gemeente stelt dat vorig jaar uitgebreid met de stad is gecommuniceerd over de parkeertransitie en er tal van reacties zijn ontvangen. "Die zijn allemaal meegenomen in de besluitvorming, maar hebben niet geleid tot verandering van de voorgestelde parkeertransitie." Ook stelt de woordvoerder dat in de afgelopen periode is gecommuniceerd richting de bewoners. "We hebben met brieven, via een digitale bewonersbijeenkomst en spreekuren met de bewoners van Wippolder gecommuniceerd om ze mee te nemen in de invoering van het betaald parkeren." Van Lon vindt dit echter niet voldoende, kijkend naar de periode rondom het raadsbesluit. "De basisregel van communicatie is dat er twee kanten zijn en dat je niet alleen zendt, maar ook kijkt of het bij de ontvanger aankomt. Dat is niet gebeurd. Wij zijn overrompeld."
Draagvlak
De woordvoerder vertelt dat in het verleden de uitbreiding van betaald parkeren plaatsvond door het meten van draagvlak onder bewoners, maar dit nu geen goede oplossing meer is. "Bewoners voelen de parkeeroverlast meestal in een aantal straten. In deze straten waren de bewoners voor het invoeren van betaald parkeren, maar in straten zonder overlast was er bijna nooit voldoende draagvlak. Het gevolg is dat de bestaande problemen blijven bestaan en toekomstige parkeeroverlast niet is te voorkomen." Volgens Van Lon is het te simpel om te stellen dat een draagvlakmeting geen oplossing is. "Er zijn toch veel meer manieren om draagvlak te meten, bijvoorbeeld communiceren dat er een probleem is, overlegvormen, de wijk ingaan, en buurthuizen en de wijkkrant inschakelen. Op de manier waarop de invoering van het beleid nu is gegaan, voelt het alsof het over de hoofden van de bewoners is besloten." Ook voor Jahnichen voelt het zo. "Op basis van géén gedegen onderzoek, géén enquête en géén informatie wordt besloten om een parkeervergunning in te voeren." De gemeentewoordvoerder wijst op het belang van het nieuwe beleid. "Zeker nu het steeds drukker wordt in de stad, is het nog belangrijker om te sturen op parkeren. De gemeente voert daarom in de hele wijk Wippolder betaald parkeren in. Dit heeft ook in andere wijken geholpen."