15 dagen lang feest!
15 dagen lang feest! Foto:

Chinees Nieuwjaar, het jaar van de os

YPENBURG - Het Chinees Nieuwjaar begint dit jaar op vrijdag 12 februari en eindigt 15 dagen later op de eerste volle maan. Elk jaar wordt geassocieerd met een van de twaalf dieren uit de Chinese dierenriem. Dit jaar is het de beurt aan de loeiende os.

Men brengt de nieuwjaarsdagen gewoonlijk door bij familie waar heerlijk en uitgebreid gegeten wordt. Elk gerecht heeft zijn eigen positieve symbolische betekenis voor het nieuwe jaar. In de schappen van Amazing Oriental vind je daarom een hele reeks lekkernijen die niet mogen ontbreken tijdens deze feestdag, o.a. noedels die voor lang en gelukkig leven staat, een hele vis voor geluk en voorspoed, dumplings en gevulde kleefrijstballetjes voor het versterken van onderlinge familiebanden en borrelhapjes voor een welvarend jaar. De receptenpagina van Amazing Oriental staat boordevol recepten uit verschillende Aziatische keukens. Bij een groot aantal recepten staan ook korte kookvideo’s.

De os
Niet iedereen die in hetzelfde jaar geboren is, heeft dezelfde karaktereigenschappen, maar naar de overleveringen worden ‘ossen' bestempeld als eerlijk van aard, betrouwbaar, ze zijn harde werkers en vastberaden. Aan de andere kant vallen ook de labels koppig en ongeduld de os ten deel. Hongbao's zijn rode geluksenveloppen waar geld wordt ingestopt. Wanneer je een rode envelop ontvangt, wenst degene je geluk en een gezegend jaar toe. Maar niet iedereen heeft het privilege deze gelukwensen in monetaire vorm te ontvangen: ongehuwden die trouwen, transformeren van hongbao-ontvangers in hongbao-uitdelers. Een oud Chinees gezegde luidt: "De goede dingen in het leven komen in paren". Geluksambassadeurs Timmy en Kiki zijn zachte pluchen ossen die voor nog meer vreugde en geluk gaan zorgen in het nieuwe en loeigoeie jaar.