Truus van den Eijnden overhandigt de Doorkijker aan Khaled Noor en Kees Janssen (Foto: Koos Bommelé)
Truus van den Eijnden overhandigt de Doorkijker aan Khaled Noor en Kees Janssen (Foto: Koos Bommelé) Foto: KOOS BOMMELE

'Beter een goede buur dan een verre vriend, dat is echt zo'

DELFT – Delft op Zondag portretteert elke maand een zogenaamde Doorkijker. Doorkijkers zijn Delftenaren die, ondanks de tegenstromen en tegenwinden, hun weg proberen te vinden in het doolhof dat maatschappij heet. Het idee is deels geënt op het schilderij ‘De binnenplaats van een huis in Delft’ van Pieter de Hooch uit 1658. Deze maand (aflevering 21) Kees Janssen en Khaled Noor.

Door Cheyenne Toetenel

De 72-jarige Kees is pensionado, maar nog altijd zeer actief. Na in zijn leven al aardig wat bestuursfuncties te hebben bekleed, leek het voorzitterschap bij de VvE van het wooncomplex aan de Glenn Millerstraat voor hem te zijn weggelegd. Voorzitter is hij nu ruim vijf jaar, en niet zomaar één. Kees komt voortdurend met nieuwe ideeën om de leefbaarheid rondom het complex te vergroten en krijgt daarbij hulp van zijn buurman en rechterhand; bewoner van het eerste uur Khaled Noor (51). "Als de één actief wordt, straalt dat uit naar de ander."

Het eerste contact
Khaled is van oorsprong Afghaans, maar was wegens oorlog genoodzaakt te vluchten naar Europa. In 1992 vestigde hij zich in Delft, een stad die hij zich al snel eigen heeft gemaakt. Sinds 2011 woont Khaled met veel plezier met zijn vrouw en kinderen aan de Glenn Millerstraat. Al waren er de eerste jaren wel wat verbeterpunten mogelijk, vertelt hij. "Vanaf het moment dat onze nieuwbouwwoning werd opgeleverd, begon het riet aan de voorkant al snel te groeien. Het afval dat hiertussen terechtkwam ruimde ik op, omdat ik mij eraan ergerde. Toen Kees een paar jaar later naast mij kwam wonen, deelde ik mijn frustratie. Samen pakten wij het grasveld voor de deur aan, wat ook andere bewoners opmerkten. Door onze krachten te bundelen, hebben wij het vieze veldje veranderd in een fijne plek waar wij met onze gezinnen samen elke zomer graag een hapje en een drankje nuttigen."

Doener
Kees is een doener, wat maakt dat hij ook na zijn pensioen nog actief is op meerdere velden. Bij D.S.V. Full Speed is hij zo'n vier keer per week te vinden om het sportcomplex te onderhouden. "Dat vind ik hartstikke leuk om te doen." Ook helpt Kees, samen met zijn vrouw Thil, jaarlijks tientallen Sri Lankaanse kinderen met gehoorproblemen aan een gehoorapparaat. "Al meer dan twintig jaar komen wij in dit land en telkens nemen wij de verzamelde objecten in onze koffers mee om zoveel mogelijk kinderen een betere toekomst te bieden. Dankzij de gehoorapparaten, die in Nederland niet meer worden gebruikt, kunnen de kinderen weer meekomen op school." Zijn hart voor de mens zet hij ook in binnen zijn eigen wooncomplex, door zich als voorzitter van de VvE niet enkel aan zijn standaard 'takenpakket' te houden, maar ook te zorgen voor meer verbondenheid tussen bewoners. Khaled helpt Kees graag bij dit streven.

Verbinden
De heren én hun gezinnen hebben een enorm goede klik met elkaar. "Wij zijn blij met Kees en Thil. die door mijn kinderen oom en tante worden genoemd", vertelt Khaled. "Zo laten we zien dat zij deel uitmaken van onze familie, een Afghaanse traditie. Kees staat altijd klaar om te adviseren en te helpen, niet alleen bij ons maar bij iedereen die bij hem aanklopt." Ook Kees is blij met de band die is ontstaan met zijn buren. "Als er wat is of ik extra handjes nodig heb, hoef ik maar te bellen en Khaled komt helpen. Niet aan de deur of met een telefoon, maar met de ouderwetse trekbel in onze tuin, waarmee wij elkaar als het ware kunnen oproepen. Maar we eten en drinken ook geregeld wat samen. Zo zie je dat een goede buur écht beter is dan een verre vriend." Die verbinding proberen de mannen ook regelmatig te leggen met andere buren in het complex. "Hier hebben we best een gemêleerde bezetting van de woningen. Iranees, Afghaans, Italiaans, Belgisch, Indiaas, Engels, Pools, Turks. Al deze culturen komen hier samen. Het kan lastig zijn om al die culturen met elkaar te verbinden, maar het gaat hier eigenlijk heel goed. Wij hebben een WhatsAppgroep waarin wij elkaar op de hoogte houden van gebeurtenissen in en rond het complex, wat zorgt voor het wij-gevoel. Ook houden we een jaarlijkse schoonmaakdag waarbij we de gezamenlijke ruimtes grondig aanpakken, zoals de parkeergarage. Aansluitend verzorgen Khaled en zijn vrouw een barbecue met heerlijk gekruid vlees waar je je vingers bij aflikt." Deze barbecue breekt écht het ijs, vertelt Khaled. "Buren die elkaar niet kennen komen op dit moment met elkaar in contact, wat zorgt voor een gezellige sfeer. Dat werkt vervolgens het gehele jaar door, wat een ieders woongenot vergroot."