Student Bastiaan geeft ook zelf uitleg bij de lespakketten. Foto: VSV 'Leonardo da Vinci'
Student Bastiaan geeft ook zelf uitleg bij de lespakketten. Foto: VSV 'Leonardo da Vinci' Foto:

Satelliet bouwen als schoolproject

DELFT - Studenten van de TU Delft zijn een kleine satelliet aan het bouwen ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan van de studievereniging VSV ‘Leonardo Da Vinci’. De ‘Da Vinci Satelliet’, die begin 2022 gelanceerd wordt, gaat een educatieve rol in het basis- en middelbare schoolonderwijs vervullen.

De leden van de studievereniging maken elke 25 jaar een monument voor het bestaan van de vereniging, zo ook voor de 75e verjaardag. Dit keer kwamen de studenten op het creatieve idee om een monument in de ruimte te maken in de vorm van een satelliet. Dit idee groeide uit tot een project waar 55 studenten aan werken, samen met partners in de ruimtevaartindustrie, in het basis- en middelbare schoolonderwijs en vanuit andere instituten.

Dobbelen
“Veel kinderen hebben of gebruiken wel eens een mobiele telefoon, maar hebben eigenlijk geen idee hoe dat allemaal werkt”, vertelt Bastiaan Bosman, een student die vanaf het begin af aan betrokken is bij het project. “Dus om hen daar wat meer bekend mee te maken, hebben we een lesprogramma samengesteld waarin vrij algemeen wordt uitgelegd hoe dat allemaal werkt. De kinderen leren wat meer over zonnestelsels en planeten en dat wordt steeds wat specifieker, tot we ingezoomd zijn op de satellieten.” Een van de onderdelen van het project komt voort uit een ontwerpcompetitie voor basisschoolkinderen. Zij bedachten dat het leuk zou zijn als de satelliet dobbelstenen zou kunnen gooien, die zo gebruikt kunnen worden om spelletjes mee te spelen. Dat is nog best lastig, want doordat er geen zwaartekracht is in de ruimte zweven dobbelstenen rond nadat je ze hebt gegooid. Daarom worden ze na de gooi ‘vastgeklemd’. Dit wordt allemaal gefilmd en naar de aarde verzonden, waar het online terug te vinden is. “De livestream van de dobbelstenen kan ook bijvoorbeeld thuis gebruikt worden tijdens een spelletje. Zo kunnen kinderen spelenderwijs leren en bezig blijven met wat er in de ruimte gebeurt.”

'Bit-flips'
Een ander onderdeel van het project is voornamelijk bedoeld voor middelbare scholieren. "Dit deel heeft te maken met RAM-geheugen, waarop afbeeldingen opgeslagen kunnen worden die vanaf de aarde verstuurd zijn. Door de straling in de ruimte kunnen de pixels van die afbeeldingen veranderen, waardoor er nieuwe plaatjes ontstaan. Deze verandering noem je 'bit-flips'." Sinds afgelopen oktober is er een pilot bezig op twee middelbare scholen en er zijn plannen om dit de komende maanden op te schalen. De satelliet wordt begin 2022 gelanceerd.