Jacques is als vrijwilliger actief bij verschillende verenigingen. (Foto: Koos Bommelé)
Jacques is als vrijwilliger actief bij verschillende verenigingen. (Foto: Koos Bommelé) Foto: KOOS BOMMELE

'Het is mooi om te zien hoe betrokken iedereen is'

DELFT - Jacques van den Berg (71) kun je met recht een ervaren vrijwilliger noemen. Hij is al even met pensioen en vult zijn dagen sindsdien met werkzaamheden voor maar liefst vier verschillende stichtingen en verenigingen.

Door Bianca Poort

Al in 1968 startte Jacques met zijn eerste vrijwilligersbaantje. "Dat begon omdat er iemand nodig was voor de commissie van de kascontrole bij de zwemvereniging Delftse Watervrienden, waar ik lid van was en graag kwam. Op dat moment had ik een baan in de financiële sector, dus die functie paste bij mij. En ik wilde dat best voor ‘mijn' club doen. Dat heb ik een tijdje gedaan en daarna werd ik voor het bestuur gevraagd. Tot op heden ben ik nog lid van de Delftse Watervrienden. Ik heb nog steeds een aantal heel goede vrienden vanuit die periode! Bovendien heb ik daar vijftig jaar geleden mijn vrouw leren kennen, dus ik koester warme gevoelens aan deze zwemvereniging.”

MS Vereniging
"Helaas is mijn vrouw vorig jaar overleden. Zij heeft altijd bijeenkomsten van de MS vereniging bezocht en ik ging dan mee. Vanuit die positie ben ik daar ook als vrijwilliger aan de slag gegaan: ik deed de financiën van de regio Zuid-Holland Noord. Daarnaast heeft deze vereniging een regionaal blad dat vier keer per jaar uitkomt. Afgelopen jaar vertrok de eindredacteur en toen er geen vervanger gevonden werd, heb ik gezegd dat ik het er wel bij wilde doen. Mijn vrouw is altijd erg betrokken geweest bij de vereniging en ik vind het een mooie gedachte dat ik daar nu nog steeds mee bezig kan zijn. Het is soms moeilijk, maar het is ook fijn dat ik op deze manier iets terug kan doen voor de MS vereniging.”

Iets terugdoen
Daarnaast is Jacques actief bij stichting Zonnebloem, de Sportief Beheer Groep en Alzheimer Delft-Westland-Oostland (DWO). "Ik vind vrijwilligerswerk mooi en heb het altijd gedaan. Sinds ik met pensioen ben meer dan daarvoor, natuurlijk. Zelf heb ik altijd profijt gehad van de maatschappij, dus ik vind het fijn om iets terug te doen. En dan is het helemaal mooi om iets te doen voor mensen die hulpbehoevend zijn. Dat motiveert mij ontzettend.” Vooral voor de Alzheimerstichting is Jacques veel in de weer. "Ik hou dagelijks alles in de gaten: het nieuws, de kranten, de algemene website van de stichting - als ik dan iets tegenkom waarvan ik denk dat het interessant is voor onze doelgroep, dan kan ik daar meteen iets mee doen. Maandelijks schrijf ik een nieuwsbrief van twintig pagina's en die verstuur ik digitaal naar 1500 relaties. Daar komen vanuit het hele land positieve reacties op, dat is leuk. Verder zet ik mij in om Alzheimer DWO een beetje op de kaart te houden, dus ik verzorg bijvoorbeeld de persberichten en heb laatst een aantal interviews op de radio gegeven. Ik vind het leuk om te doen en het is mooi om te zien hoe betrokken iedereen is.”

Alzheimer DWO
"Zelf heb ik - gelukkig - niet rechtstreeks met de doelgroep van de Alzheimerstichting te maken, maar op een gegeven moment ontkom je daar niet aan. Verwacht wordt dat één op de vier mensen een vorm van Alzheimer krijgt, dus iedereen krijgt er uiteindelijk op een bepaalde manier mee te maken. Daarom geven we ook voorlichtingen, zodat je leert hoe je kunt omgaan met mensen die deze vreselijke ziekte hebben. Daarnaast organiseren we ‘Alzheimercafés/trefpunten': een maandelijks moment waarop we een deskundige uitnodigen om over Alzheimer te komen vertellen. Daar komen verschillende mensen op af die vragen willen stellen of lotgenoten zoeken: mensen die zelf aan de ziekte lijden, maar ook familieleden en mantelzorgers. Momenteel doen we dat online. We hebben inmiddels tien filmpjes gemaakt die op onze website terug te vinden zijn en zijn bezig om een livestream de lucht in te krijgen.” Mensen die ook iets willen betekenen voor mensen met Alzheimer, kunnen zich bijvoorbeeld aanmelden voor de bezoekdienst. "Dat is een heel breed begrip en je kunt ermee doen wat je zelf leuk vindt. Je wordt gekoppeld aan een maatje - iemand die aan (beginnende) Alzheimer lijdt - en daar ga je iets leuks mee doen. Er zijn dus mensen die wel eens samen gaan zwemmen, anderen luisteren samen naar klassieke muziek of gaan een stukje fietsen. Dat is voor de maatjes ontzettend leuk en tegelijkertijd ontlast je daar mantelzorgers mee, want die kunnen dan even een paar uur zelf iets doen. In Delft hebben we nu ongeveer 45 van dit soort vrijwilligers en daar zijn we ontzettend blij mee!”

Ken jij een vrijwilliger die ook eens in de spotlight moet worden gezet? Mail dan naar redactie@delftopzondag.nl en wie weet verschijnt jouw weldoener volgende week in Delft op Zondag!