Beeld van Geertruyt van Oosten door Arie Teeuwisse (Foto: Kunstwacht)
Beeld van Geertruyt van Oosten door Arie Teeuwisse (Foto: Kunstwacht) Foto:

BEKENDE DELFTBEWONERS - literaire wandeling door Delft

DELFT - Delft kent talloze bekende tot zelfs wereldberoemde Delftbewoners: noem maar Johannes Vermeer, Antoni van Leeuwenhoek en Willem van Oranje. De geschiedschrijving gaat al eeuwenlang voornamelijk over mannen. Dat werkt ook door in het werk van schrijvers. Daarom komen naar verhouding veel mannen ter sprake in deze literaire wandeling. Maar er zijn ook enkele markante vrouwen onder de bekende Delftbewoners, zoals Geertruyt van Oosten en Agneta van Marken. De audiotour verschijnt 10 januari op www.delfia-batavorum/audiotours.

Van Leeuwenhoek
Een opmerkelijke bijdrage levert wetenschapsjournalist Mariska van Sprundel in een fictief interview met de 17e eeuwer Antoni van Leeuwenhoek. Die is beroemd om zijn hoge kwaliteit microscopen en staat bekend als ontdekker van de spermatozoïden en de bacteriën. Daarmee is hij de vader van de microbiologie. Van Sprundel stelt onder andere vragen over zijn niet-wetenschappelijke achtergrond – hij was lakenhandelaar – en hoe hij toch zijn onovertroffen microscopen kon maken.

Het daghet in het oosten
Het beeld van Geertruyt van Oosten bij de Oude Kerk kennen we allemaal. Maar wie was zij? Geertruyt kwam als dienstmeisje in Delft werken. De jongen met wie zij zou trouwen liet haar in de steek voor een rijker meisje. Ze werd begijn – een alleenstaande vrouw die met andere vrouwen samenwoont en een vroom en eenvoudig leven nastreeft. Zij kon al lezen en schrijven, wat in die dagen - zeker voor een vrouw - bijzonder was. Het verhaal ging dat zij het lied Het daghet in het oosten vaak gezongen zou hebben en zelfs geschreven, en daaraan haar naam Van Oosten te danken had. Schrijver Alberdingk Thijm opent zijn novelle over Geertruyt dan ook met tekst en melodie van het lied.

Afbeelding