Afbeelding
Foto:

MUSEUM PAUL TETAR VAN ELVEN

Op de Koornmarkt vind je Museum Paul Tetar van Elven, een voor vele Delftenaren nog onontdekte parel in het centrum van de stad. Het museum was ruim 30 jaar het woonhuis van kunstschilder, kopiist en tekenleraar Paul Tetar van Elven (1823-1896).

Wandelend door de prachtig ingerichte woonvertrekken, het aterlier en de bibliotheek waan je je bij de schilder op bezoek. Overal in het huis is zijn werk nog te zien waaronder historiestukken, portretten, schetsboeken en tekeningen. Naast zijn eigen werk vind je de verzamelingen van de kunstenaar, bestaande uit schilderijen van tijdgenoten en antiek en curiosa uit vroegere eeuwen. Zo is er een grote collectie Oosters porselein en Delfts aardewerk. Paul Tetar van Elven reisde veel en verfraaide zijn huis met meegebrachte kunst, mooie voorwerpen, tapijten en meubels. Hij bepaalde dat zijn huis na zijn dood een museum moest worden zodat zijn schilderijen en verzamelingen beschikbaar bleven.

Tentoonstelling Drawing Rooms
De historische band tussen Museum Paul Tetar van Elven en de Technische Universiteit Delft wordt zichtbaar in de tentoonstelling ‘Drawing Rooms’. Naast zijn carrière als kunstschilder was Paul Tetar van Elven gedurende 40 jaar als handtekenleraar in dienst van de Polytechnische School, de voorloper van de TU Delft. Deze historische band tussen het museum en de TU Delft vormt de aanleiding voor tentoonstelling die de onderwijspraktijk van Tetar van Elven en het huidige onderwijs met elkaar in verband brengt. Het tekenen als onderwijsmethode speelt hierin een verbindende rol. De tentoonstelling is t/m 27 september in het museum te zien.