Afbeelding
Foto:

Maria van Jessekerk

Delft is geen Delft zonder unieke, culturele en vooral historische bouwwerken. Wie in de binnenstad van Delft komt, kan er niet omheen: de Maria van Jessekerk. Gelegen tussen de bekende centrale Markt en de Burgwal is het een van de monumentale hoogtepunten van de stad.


De prachtige Maria van Jessekerk is altijd een bezoekje waard. Je kunt je er onderdompelen in een interessante geschiedenis en vergapen aan het rijke interieur van het gebouw. De neogotische Rooms-katholieke kerk is gebouwd in de periode tussen 1875 en 1882 op een plek die lang bekend stond als de ‘Papenhoek’; een wijk waar alleen katholieke mensen woonden.

Bij de oplevering was het interieur van de kerk nog vrij sober. Dat veranderde in 1904 en 1905. De wanden van de kerk zijn toen voorzien van kleurrijke, gedetailleerde beschilderingen van meer dan honderd profeten, apostelen, ordestichters en bisschoppen. Voor een aantal heiligen gebruikten de schilders de portretten van prominente Delftenaren en priesters. Op de gewelven kun je engelen, draken en bloemmotieven vinden.

Een van de hoogtepunten van de Maria van Jessekerk is het gigantische orgel. Het instrument is in 1892 gebouwd door de bekende orgelbouwer Michaël Maarschalkerweerd en telt bijna 2400 pijpen. Na ruim een eeuw diensten te hebben begeleid, werd het orgel in 2003 gedemonteerd en volledig hersteld.

De kerk heeft een fraaie iconenkapel en de zijbeuk is ingericht met wisselende exposities. Ook bijzonder is de rijke verzameling glas-in-loodramen, waarvan de meeste zijn ontworpen door de Delftse architect J. H. Tonnaer. Maar ook aan de details aan buitenkant van de kerk is veel aandacht besteed. Zo is het ontwerp van de linkertoren gebaseerd op die van de Nieuwe Kerk en werd het ontwerp voor de rechtertoren afgeleid van die van de Oude Kerk! Meer informatie vind je op de website van de parochie: www.rkdelft.nl