Afbeelding
Foto: KOOS BOMMELE

De Gouden Eeuw komt tot leven
in de Papenstraat

De Keramieken Kaart van Delft is af! Na ruim anderhalf jaar plannen, overleggen, honderden deelnemers en 140 workshops siert deze een grote muur in de Papenstraat. Voor de één een mooi kunstwerk, voor de ander een brug tussen verleden en heden. Een mooie plek om foto’s te maken, iets over de rijke geschiedenis te vertellen en de schoonheid van Delft de wijde wereld in te sturen.

Maar liefs 18 vierkante meter van keramiek en mozaïek die samen een zeventiende-eeuwse kaart van Delft tot leven brengen. Het begon met een idee van mozaïek kunstenares Nan Deardorff-McClain, bijna twee jaar geleden. In samenwerking met keramist Coljade Roo en met behulp van de vele gouden handjes van vrijwilligers is het tot een prachtig kunstwerk getransformeerd.
Historische stad
Delft is niet zomaar een mooie, historische stad. Het is zelfs een van de oudste steden van Nederland, de derde stad die stadsrechten kreeg in middeleeuws Holland. Delft is heel belangrijk geweest in de geschiedenis van ons land. De bierbrouwerijen en de lakenhandel, en later de belangrijke rol van Delft ten tijde van de VOC, heeft de stad veel welvaart gebracht. Deze mooie geschiedenis wordt door Delftenaren en duizenden toeristen bewonderd in de prachtige binnenstad van ons hedendaags Delft.

Gemeenschapsproject
De basis voor de Keramieken Kaart van Delft vormt een kaart uit de turbulente Gouden Eeuw van Frederik de Wit, die het Delft van tussen 1698-1700 weergeeft. Onder het bezielde oog van Nan en Colja, hebben honderden mensen bijgedragen aan de totstandkoming van dit kunstwerk. Van scholieren tot ouderen, van toeristen tot hele gezinnen, heel veel mensen hebben meegewerkt aan dit gemeenschapsproject. En dat was precies wat Nan wilde bereiken, mensen enthousiasmeren en bewegen om mee te doen en samen iets moois neer te zetten.

Benieuwd naar het kunstwerk? Neem dan eens een kijkje in de Papenstraat!