Afbeelding
Foto:

Hofjes in de Delftse binnenstad

Verborgen in de binnenstad van Delft liggen enkele schitterende hofjes: het Hofje van Gratie (Van der Mastenstraat 26-38), Hofje van Pauw (Paardenmarkt 54-62), Hofje van Almonde (Bagijnhof 10-22) en Klaeuwshofje (Oranje Plantage 58-77).

Het Hofje van Gratie was een hofje voor alleenstaande vrouwen en werd in 1575 opgericht door Pieter Sasbout. Het hofje is te vinden aan de Van der Mastenstraat en heeft aan de achterzijde een gesloten galerij. De woningen grenzen aan een prachtige tuin.
Het Hofje van Pauw is in 1707 bij testament gesticht door Elisabeth Pauw. Met het familiekapitaal kon een monumentaal hofje worden gebouwd. De ingang van het hofje is een poortgebouw, met regentenkamer en een ruimte waar het bestuur bijeenkwam. Via de mooie entree aan de Paardenmarkt kom je in de fraaie tuin met totaal acht dubbele huisjes van tien meter diep.
Het jaartal 1607 staat in de poort van het Hofje van Almonde. Oorspronkelijk was het hofje het woonhuis van de stichter Magdalena van Almonde. In 1850 is dat huis afgebroken en is er een echt hofje van gemaakt van zeven woningen.
Het Klaeuwshofje werd in 1605 gesticht door het echtpaar Dirck en Elisabeth Uyttenhage van Ruyven. De naam van het hofje komt van hun bierbrouwerij In de Claeuw, die gevestigd was op de hoek Koornmarkt/Gasthuissteeg; de vogelpoot was het beeldmerk van de brouwerij. In 1594 kochten zij een terrein aan de stadswal nabij de Oostpoort, om een hofje te kunnen bouwen waarin rooms-katholieke ongehuwde vrouwen en weduwen gratis mochten wonen en werden onderhouden. Na de sloop van het huis van de Uyttenhages werd er eerst een kleine kapel neergezet. Eind jaren zestig maakte de kapel plaats voor een aantal gelijksoortige huisjes als de rest van het hofje.